Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rolluik met prent Eberhard van der Laan gered van de sloop: "Het is toch een icoon"

2 oktober 2023, 14.19 uur · Aangepast 3 september 2024, 14.34 uur · Door Martine Bakker & Maarten Westerduin

Ineens was hij verdwenen: het rolluik met de tekening van Eberhard van der Laan voor de Gall & Gall in de Pijp. De initiatiefnemers, die vreesden dat het luik bij het grofvuil was gezet, kunnen opgelucht ademhalen: de eigenaar van het pand laat weten dat het stukje straatkunst is veiliggesteld en na renovatie van het pand weer wordt teruggeplaatst.

AT5

De tekening werd in 2017 gemaakt door politiek tekenaar Joep Bertrams nadat Eberhard van der Laan vanwege zijn ziekte moest stoppen als burgemeester van Amsterdam. Negen dagen daarna, liet buurtbewoonster Marnet Schoemaker de prent op het rolluik van de Gall & Gall aanbrengen met subsidie van stadsdeel Zuid. De slijterij is inmiddels verdwenen en het pand op de hoek van de Eerste Van der Helststraat en de Eerste Jan Steenstraat wordt nu grondig verbouwd.

Opgelucht en boos

Bij die verbouwing verdween ook de tekening van Van der Laan ineens uit het straatbeeld. Tot schrik van Schoemaker en veel buurtbewoners. De verhuurder van het pand laat bij navraag aan AT5 weten dat het rolluik veilig opgeslagen is. Naast opgelucht is Schoemaker nog altijd boos over de plotselinge verdwijning: "Ze hadden het toch gewoon even kunnen melden en overleggen."

De verhuurder laat weten geschrokken te zijn van de commotie en besloot vandaag het rolluik na de renovatie van het pand weer terug te plaatsen. Buurtfotograaf Lex Banning, die de verdwijning van het rolluik ontdekte, is in zijn nopjes. "Het is toch een icoon. Als je hoort dat het toch niet weg is, voel je een soort van euforie."

Politiek tekenaar Joep Bertrams - AT5

Ook politiek tekenaar Joep Bertrams is erg blij dat het rolluik weer terug wordt geplaatst. Hij wilde met de prent Van der Laan eren bij leven. Hij was net op tijd. "Iemand leren fietsen, Nederlandser, Amsterdamser kan het niet", zegt hij over zijn tekening. "Van der Laan leerde Amsterdam omgaan met kleine tegenslagen, je moet op eigen benen staan en als het niet lukt dan help ik je wel. Dat was een beetje zijn houding."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938