Start van hoofdcontent

Straten van Amsterdam

nl

De Straten: de nieuwe invulling van de oude NDSM-werf

26 september 2023, 19.00 uur · Aangepast 28 september 2023, 17.13 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we op de NDSM-werf, waar in het verleden talloze schepen werden gebouwd en verbouwd. Tegenwoordig wordt er op allerlei andere manieren aan de werf gesleuteld, maar wat is er nog over van de oude scheepscultuur? 

De overkant van het IJ biedt iets wat de binnenstad niet kent: ruimte. Mede hierom trekt de NDSM-Werf allerlei mensen die hier hun creativiteit kunnen uiten. Om dit alles in goede banen te leiden werd Stichting NDSM-werf in het leven geroepen. Tim Vermeulen, directeur van de stichting, vertelt ons hoe hij het zelf vindt om hier te wonen, maar ook hoe de werf er in de toekomst uit zal gaan zien. "Het oude karakter van de werf is er nog, maar inmiddels is er heel veel toegevoegd.”   

AT5
Quote

"Het oude karakter van de werf is er nog, maar inmiddels is er heel veel toegevoegd.” 

Tim Vermeulen, directeur Stichting NDSM-werf
AT5

Wim van Anen neemt ons mee naar de Hr. Ms. Mahu. Voorheen diende dit schip als mijnenveger en met dank aan enthousiaste vrijwilligers is deze flink opgeknapt en weer in goede staat. Nu kan de Mahu haar trossen dus weer los gooien, maar deze keer met hele andere doeleinden dan het ruimen van mijnen.  

AT5
Quote

“De groep is zo goed als de instructeur”

Nick IJzelenberg

Stel je voor dat je in een helikopter zit, waar plotseling van alles misgaat. Je verliest de controle en moet een noodlanding maken, maar je vliegt net op dat moment boven de Noordzee, met nergens land in zicht. Hoe red je jezelf hieruit? Daar maken ze zich bij Relyon Nutec kan je dat oefenen. Nick IJzelenberg legt ons uit hoe zij verschillende beroepsgroepen wegwijs maken in noodsituaties: “De groep is zo goed als de instructeur”, aldus Nick. We krijgen een spannende demonstratie.  

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van de Straten van Amsterdam. We zijn ook op YouTube te vinden en op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]