Start van hoofdcontent

Stad

nl

Artis krijgt toch steun van het Rijk voor restauratie aquarium

26 september 2023, 17.00 uur · Door Bas Velzel

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat Artis toch financieel steunen voor de restauratie van het monumentale aquarium. Eind maart liet het Rijk weten de dierentuin niet te kunnen helpen, maar staatssecretaris Gunay Uslu heeft die mogelijkheid nu tóch gevonden. Artis krijgt in totaal tien miljoen euro, het bedrag waar de dierentuin ook om vroeg. 

AT5

In totaal stelt het ministerie 15 miljoen euro beschikbaar voor het onderhoud van vier grote monumenten in het land, Artis krijgt daar dus het grootste gedeelte van. Het geld komt uit het extra budget dat door de staatssecretaris beschikbaar is gesteld voor de restauratie van grote monumenten. 

"Het is fijn dat we het aquarium van Artis op deze manier kunnen helpen", aldus Uslu. "Het is een bijzonder monument dat we voor deze en volgende generaties willen behouden. Tegelijkertijd ben ik me er zeer van bewust dat we hiermee absoluut niet alle problemen oplossen die er zijn bij dit soort grote restauraties. Samen met provincies en gemeenten gaan we kijken wat er nodig is en wat er mogelijk is."

Quote

"Het komt voor Artis op een heel belangrijk moment"

Woordvoerder Artis

Miljoenen restauratie

Al ruim twee jaar wordt het aquarium van de dierentuin gerestaureerd. Het 140 jaar oude monumentale pand moest de grondige restauratie ondergaan omdat het zoute water dat in de aquaria zat eruit begon te lekken en het gebouw ernstig heeft aangetast door de jaren heen. De restauratie is een miljoenen klus waar in totaal zo'n 47 miljoen euro voor nodig is. 

Dankzij de gemeente, particulieren en fondsen werd ongeveer de helft van dat bedrag al geworven. Het was voor de dierentuin daarom in maart een 'teleurstellend bericht' dat de steun er niet leek te komen. Het nieuws van vandaag doet Artis dan ook heel goed. "Het komt voor Artis op een heel belangrijk moment, omdat we vanwege de urgentie al midden in de restauratie zitten. We kunnen nu door met bouwen", reageert een woordvoerder tegen AT5.

"Gelukkig ziet iedereen de waarde van dit unieke erfgoed en kunnen we de toekomst van een van de oudste aquaria ter wereld veilig stellen dankzij brede maatschappelijke steun, de gemeente, provincie en nu ook het Rijk. We zijn dankbaar dat het Rijk vanwege de urgentie deze steun nu toekent."

AT5

Ook verantwoordelijk wethouder Alexander Scholtes is blij met de steun van het Rijk voor het aquarium. "Ik ben blij dat naast de gemeente Amsterdam en de provincie ook het Rijk een substantiële bijdrage wil leveren aan de noodzakelijke renovatie en verduurzaming van het monumentale aquarium. Geweldig dat we dit zo geliefde park op deze manier naar de toekomst kunnen brengen."

Naar verwachting openen de deuren van het vernieuwde aquarium in 2025. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938