Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderden mensen nemen afscheid van Erwin Olaf: "Waar Erwin was, was het feest"

25 september 2023, 19.00 uur · Aangepast 25 september 2023, 19.11 uur · Door Flip Linssen

Veel emotie vandaag bij het afscheid van Erwin Olaf in de Westerkerk. In de meterslange rij wachten mensen om hun idool, goede vriend, voorbeeld of lotgenoot voor een laatste keer te zien. Olaf ligt deze middag opgebaard in de kerk en zijn familie en beste vrienden krijgen veel steun van de bezoekers:  "Hij is al een voorbeeld voor me sinds ik me in kunst interesseer. En dat zal hij altijd blijven."

AT5

"Een icoon van de stad en van mijn tijd. Hij poetste de boel altijd op." Een van de bezoekers die afscheid komt nemen kent Erwin Olaf van het uitgaansleven: "Op feestjes zagen we elkaar vaak en kwamen we elkaar tegen. Een hele trouwe man."

Waar de een hem van het uitgaan kent, is de ander fan van zijn kunst. Een vrouw reisde vanmorgen vanuit Groningen naar de kerk om nog een laatste keer bedankt te kunnen zeggen voor zijn werken: "In mijn tienerjaren was Erwin Olaf daar ineens. Hij opende een wereld voor mij, omdat hij zo anders was dan anderen in alles wat hij deed. En ik als meisje uit een klein dorp in Drenthe had dat nodig, denk ik."

Quote

"Ik had het hem zo gegund om door te kunnen leven, hij had nog zo veel plannen"

bezoeker afscheid Erwin Olaf

Choquerende fotografie

"Bloot op foto's, sperma op het gezicht van zijn vriend; ik vond het niet zo schokkend", gaat de Groningse verder. De kunst van Olaf was in de jaren '80 en '90 nieuw en liet veel naakt zien. Hij zei zelf vaak dat hij het belangrijk vond om diversiteit te kunnen vieren, zowel in liefde als in bijvoorbeeld lichamen. Toen hij in 2012 met zijn toenmalige vriend voor een snackbar stond te zoenen, werd hem gevraagd weg te gaan. Om daarna aandacht te vragen voor homo-acceptatie, organiseerde hij een kiss-in met verschillende homostellen.

Bekijk hieronder hoe de kiss-in verliep in 2012

Longtransplantatie

Erwin Olaf onderging een paar weken terug een longtransplantatie. Dat leek goed te gaan, maar toch overleed hij plotseling. Een van de bezoekers is een van zijn lotgenoten: "We hadden dezelfde ziekte. Ik heb acht jaar terug een transplantatie gehad en ik had het hem zo gegund om nog lang door te kunnen leven. Waarom lukt het mij wel, en hem niet?" 

Voor veel mensen was het fijn om afscheid te kunnen nemen: "Ik ken hem van het uitgaansleven. Hij was heel hartelijk, heel sociaal en een tikkeltjes brutaal en direct. Maar hij was alles behalve onbeschoft, dat was zo fijn aan hem."

Onsterfelijk

Ondanks dat hij er zelf niet meer is, zijn zijn werken nog altijd te bewonderen in verschillende galerieën en musea. Voor de bezoekers is er geen twijfel over mogelijk: "Hij is een van de Hollandse meesters wat mij betreft, maar dan niet met een kwast maar met een camera." De Groningse keert met een gerust hart terug naar huis: "Zijn foto's zullen voor altijd blijven, die zijn onsterfelijk."