Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

In Zuidoost komen huizen van bamboe en hout: "Beton groeit niet. Hout wel"

14 september 2023, 18.40 uur · Aangepast 20 september 2023, 16.46 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

In Amsterdam Zuidoost zijn ze druk bezig met het bouwen van betaalbare woningen gemaakt van bamboe en hout, het nieuwbouwproject Switi. Dit project is een belangrijk voorbeeld van bouwen met natuurlijke materialen. Projectontwikkelaar Edward Zevenbergen en aannemer Martijn van Toor vertellen aan Bouw Woon Leef  hoe het met het project staat.

Er is steeds meer behoefte aan biobased bouwen. Zo heeft het kabinet vanaf 2023 geld beschikbaar gesteld voor een meer groene manier van bouwen. Ook projectontwikkelaar Zevenbergen benadrukt dat het bouwen met materialen afkomstig uit de natuur belangrijk is. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst: "Dan kunnen mijn kinderen en ook hun kinderen op een normale manier verder leven." 

Quote

"Dan kunnen mijn kinderen op een normale manier verder leven." 

Edward Zevenbergen - Projectontwikkelaar

In een eerdere Bouw Woon Leef  liet Zevenbergen al weten hoe uniek het nieuwbouwproject Switi is. Toen stond hij nog voor een lege vlakte. Nu wordt er druk gebouwd.

Naast dat bijna het gehele project uit houten onderdelen bestaat, wordt het ook volledig voorbereid in de fabriek. Dit tweede wordt ook wel modulair bouwen genoemd.

In de fabriek worden deze houten onderdelen gemaakt en vervolgens op de bouwplaats in Zuidoost in elkaar gezet. "Het zijn eigenlijk gewoon LEGO-steentjes die je op elkaar stapelt," verklaart Zevenbergen. Voordelen aan deze nieuwe manier van bouwen is dat het veel efficiënter en sneller is op de bouwplaats.  

Quote

"Het zijn eigenlijk gewoon LEGO steentjes die je op elkaar stapelt"

Edward Zevenbergen - Projectontwikkelaar

Aannemer Van Toor benadrukt het bijzondere aan dit houten hoogbouwproject. Er wordt bij Switi geen gebruik gemaakt van circulair bouwen, waarbij gebruikte materiaal opnieuw worden ingezet. Er wordt juist gebouwd met materialen uit de natuur. "Heb je wel eens beton zien groeien? Ik nog nooit. Maar hout wel."

Artist impression Switi - BPD

Modulair bouwen gaat ook sneller, zeker met oog op de toekomst. "Door vaker hetzelfde gebouw te bouwen, maken we minder fouten," legt Van Toor uit. Ook Zevenbergen wil meer modulair en biobased gaan bouwen de komende jaren. "We hebben een handtekening gezet. We willen 25% van onze productie van hout proberen te maken."

Slim, Snel & Samen

Meer weten over innovaties in de bouw? Kijk dan de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Slim, Snel & Samen:

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.