Start van hoofdcontent

Stad

nl

Financiële steun studentenvereniging L.A.N.X. stopgezet na misstanden bij dispuut

12 september 2023, 15.16 uur · Aangepast 12 september 2023, 21.37 uur · Door AT5

Studentenvereniging L.A.N.X. krijgt geen financiële steun meer van de VU, UvA en HvA na de misstanden die bij een dispuut van de vereniging plaatsvonden. Ook mag de vereniging niet langer deelnemen aan academische evenementen van de onderwijsintellingen.

AT5

Aanleiding is een lijst met opdrachten waarmee eerstejaars tijdens een ontgroening van het dispuut Ares punten moesten verdienen in Roemenië. Op de lijst stonden onder meer de opdrachten 'regel een vluchteling' en 'naai een emmer in een steeg', waarbij emmer staat voor vrouw. 

De studentenvereniging zou volgens de onderwijsinstellingen een veilig, sociaal vangnet moeten zijn voor nieuwe studenten. De universiteiten en hogeschool zeggen in een statement geschokt te zijn en het bedroevend te vinden dat dergelijke incidenten nog steeds plaatsvinden.

Cultuurverandering

"Het mag nooit zo zijn dat de (sociale) veiligheid van van mensen hierbij in het geding komt", aldus de onderwijsinstellingen.

Naast het stopzetten van de financiële steun doen de onderwijsinstellingen een dringend beroep op L.A.N.X. om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor een cultuurverandering. "Het is van het grootste belang dat dergelijk grensoverschrijdend gedrag nooit meer de ruimte krijgt om voor te komen."

Reactie L.A.N.X.

De studentenvereniging laat in een reactie aan AT5 weten te begrijpen dat de onderwijsinstellingen van dit ernstige incident zijn geschrokken. Het intrekken van de financiële steun is volgens de vereniging alleen niet de juiste oplossing.

"Wij hebben afgelopen jaren met de onderwijsinstellingen samengewerkt om de controle over de dispuutskennismakingstijden te verscherpen. Er wordt daarnaast voorlichting gegeven tijdens de kennismakingstijd en we werken met de interne- en externe vertrouwenspersonen samen. Ook controleren we de dispuutsdraaiboeken, controleren tijdens de dispuutskennismakingstijden en evalueren met de eerstejaars steekproefgewijs. Dat deze misstand alsnog heeft kunnen plaatsvinden, betreuren wij als een ernstig incident en stevige waarschuwing alert te blijven werken aan respectvol gedrag door al onze leden."

"Echter, vinden wij dat intrekken van financiële steun niet de juiste oplossing is voor dit probleem. Wij gaan door met de verenigingsbrede aanpak waarin maatregelen getroffen zijn om misstanden te voorkomen. Door de bestuursbeurzen in te trekken worden de bestuurders, die hiervoor zorg dragen, gestraft. De onderwijsinstellingen hebben allen erkend dat wij ontzettend druk hiermee bezig zijn, en dat we adequaat aan het handelen zijn. We betreuren daarom de door de onderwijsinstellingen genomen maatregel". 

Schaamte

Eerder besloot het bestuur van L.A.N.X. om het betreffende dispuut voor onbepaalde tijd te schorsen. In een statement op de website van de vereniging zegt het bestuur zich 'diep te schamen' voor de lijst met opdrachten.

Het is niet het eerste incident van wangedrag binnen Amsterdamse studentencorpora. Vorige zomer kwamen vier mannelijke leden van A.S.C./A.V.S.V. in opspraak nadat ze vrouwelijke leden in een speech 'sperma-emmers' noemden. Deze incidenten kwamen landelijk in het nieuws en wakkerden de discussie over cultuurverandering binnen studentenverenigingen opnieuw aan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938