Start van hoofdcontent

Ajax

nl

De carrière van Klaassen: van barbecueën met de A1 tot kampioenschappen

7 september 2023, 13.00 uur · Aangepast 8 september 2023, 13.27 uur
Door Sammie van den Broek · Foto: AT5

Ajaxfans zijn er wel aan gewend dat er spelers vertrekken, maar toch blijft het pijnlijk als èchte Ajacieden naar een andere club gaan. Met het vertrek van Davy Klaassen naar Inter Milan, vertrekt er een ras-Ajacied. AT5 was tijdens de Ajax-carrière van Davy nooit ver weg. 

Davy Klaassen maakte op 27 november zijn debuut in de eredivisie voor de Amsterdammers. Hij scoorde die wedstrijd zijn eerste eredivisiedoelpunt na ongeveer 42 seconden in het veld te hebben gestaan. Daarmee is hij de debutant die het snelst heeft gescoord na het veld in te zijn gekomen. Het is het startsein van een imposante carrière bij Ajax. 

'Blonde jongen'

Lesly de Sa speelden van de D2 tot het eerste elftal samen met Klaassen. Inmiddels is hij zelf gestopt en trainer van Ajax onder 14. "We hadden zo'n goede connectie. Elke voorzet die ik gaf was een doelpunt", herinnert De Sa zich. "Hij was echt een blonde jongen, echt blond-blond, en best wel rustig eigenlijk. Maar eenmaal in het veld had hij wel echt een drive om te winnen en doelpunten te maken." De Sa vindt het dan ook niet gek dat Klaassen is uitgeroeid is tot publieklieveling in Amsterdam. "Hij had echt een hart voor de club."

AT5

Bankzitter

Klaassen werd met de Amsterdammers vijfmaal landskampioen. In 321 wedstrijden voor de Amsterdammers kwam hij tot 93 doelpunten en 50 assists. De middenvelder leek bij Ajax dit seizoen genoegen te moeten nemen met een rol als wisselspeler, nadat hij vorig seizoen al geregeld bankzitter was geweest. En dus koos Klaassen eieren voor zijn geld en vertrok naar Inter Milan. "Hij is al een keer teruggekomen, dus zeg nooit, nooit. Hij is een echte Ajacied en het is echt zijn club", vertelt De Sa over een mogelijke terugkeer van Klaassen.