Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GL en PvdA: vakantieverhuur volledige woningen 'onbestaanbaar', stad moet New York volgen

1 september 2023, 18.44 uur · Aangepast 2 september 2023, 10.29 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Als het aan GroenLinks en de PvdA ligt, verbiedt de gemeente net als New York het om volledige woningen aan toeristen te verhuren. In de Amerikaanse stad mogen straks alleen maar delen van woningen verhuurd worden terwijl de verhuurder aanwezig is.

Op dit moment mogen volledige woningen in Amsterdam nog dertig dagen per jaar verhuurd worden, maar dat aantal dagen willen beide partijen dus naar nul brengen. "Het is voor de Amsterdamse fracties van de PvdA en GroenLinks onbestaanbaar dat in een tijd van een enorm woningtekort een groot deel van de woningen nog steeds (een deel van het jaar) exclusief wordt gebruikt voor vakantieverhuur", schrijven raadsleden Nienke van Renssen (GroenLinks) en Lian Heinhuis (PvdA).

Volgens hen zal de verdere beperking van vakantieverhuur kunnen 'bijdragen aan het creëren van meer woongelegenheid' en ook het massatoerisme beperken. Ze vragen of het college van burgemeester en wethouders op de hoogte is van de nieuwe regels in New York, of zij ook vindt dat het verbieden van de verhuur van volledige woningen ontmoedigend kan werken en bereid is om de juridische mogelijkheden te verkennen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938