Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente biedt proefritten met elektrische bestelbusjes op circuit aan, VVD en JA21 verbaasd

30 augustus 2023, 16.49 uur · Aangepast 30 augustus 2023, 17.19 uur · Door AT5

Een brief van de gemeente aan ondernemers over de 'overstap naar elektrisch vervoer' leidt tot verbazing bij oppositiepartijen VVD en JA21. In de brief doet de gemeente namelijk het aanbod om proefritten met elektrische busjes te maken op het circuit in Zandvoort. 

AT5

Een deel van de brief verscheen vandaag op weblog Geenstijl. De gemeente schrijft dat ondernemers tijdens de Electric Vehicle Experience 'op interactieve wijze kennis kunnen maken met uitstootvrij rijden'. Naast testritten kunnen ze bij een kraampje van de gemeente bij het circuit ook advies krijgen over de kosten, laadplekken en netcapaciteit. Kaartjes kunnen online aangevraagd worden. 

Toelichting

"Kan het college een toelichting geven waarom er is gekozen voor het voor het aanbieden van 
gratis toegangskaartjes voor de EH Experience door de gemeente in plaats van ondersteuning
in de vorm van bijvoorbeeld subsidies?", vragen raadsleden Daan Wijnants (VVD) en Kevin Kreuger (JA21) vandaag. "Hoe reflecteert het college op deze keuze?"

Volgens beide raadsleden ligt het feit dat veel ondernemers nog niet zijn overgestapt naar elektrisch vervoer niet aan een gebrek van advies en informatie, maar aan onvoldoende financiële middelen. Ze wijzen erop dat ondernemers inmiddels geen landelijke subsidie meer kunnen aanvragen.

Buitenlandse voertuigen

Kreuger heeft daarnaast vandaag ook vragen gesteld over een bericht op Autoweek.nl, waarin staat dat buitenlandse voertuigen waarschijnlijk niet beboet kunnen worden voor het rijden in de uitstootvrije zone. "Hoewel JA21 dit hele plan onzinnig vindt, zijn wij wel van mening dat deze onzin voor alle ondernemers moet gelden en niet buitenlandse ondernemers moet bevoordelen", vindt Kreuger. 

Als het aan de gemeente ligt, mogen er vanaf 2025 geen diesel- en benzinebusjes binnen de ring komen. Dat geldt wel alleen voor nieuwe voertuigen, voor bestaande busjes gelden overgangstermijnen van een paar jaar

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938