Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bouwplannen rond Amstelstation mogen doorgaan, ondanks verzet kantoren

16 augustus 2023, 13.47 uur · Aangepast 16 augustus 2023, 17.11 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Het is de eigenaar van de Mondriaantoren en verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden niet gelukt om de plannen voor nieuwe woningen en kantoren rond het Amstelstation te voorkomen. De Raad van State heeft geoordeeld dat de plannen van de gemeente mogen doorgaan. 

Het gaat om het plan Amstelstation - Amsteloever, waarbij 1300 tot 2100 nieuwe woningen en  100.000-170.000 vierkante meter aan kantoren gebouwd moeten worden. Verder wil de gemeente een (ondergrondse) fietsenstalling met 5300 plaatsen en een vernieuwde stationshal aan de westzijde van het Amstelstation. 

Maar het bedrijf achter de Mondriaantoren en de verzekeringsmaatschappij vrezen onder meer voor een aantasting van hun ondernemersklimaat. Ze kwamen met verschillende argumenten waaruit moest blijken dat het plan niet door kon gaan. Zo lieten ze zelf verkeersonderzoek doen. Een van de conclusies van dat onderzoek was dat er geen oplossing geboden werd voor de toename aan verkeersdrukte in het plangebied, die op dit moment al groot is. Hierbij werd gedoeld op de fietsers die voor de ingang van de parkeergarage van de Mondriaantoren fietsen.

Ook zou de leegstand in het gebied nu al toenemen en met de komst van de nieuwe kantoren dus nog meer. Er zouden nu vooral relatief kleine tot middelgrote huurders in de kantoren zitten, grote gebruikers zouden eerder interesse hebben in Zuidoost of de Zuidas. 

Quote

"Het voorliggende plan hoeft geen bijdrage hoeft te leveren aan het oplossen van een bestaand verkeersprobleem"

Raad van State

De Raad van State vond niet dat het argument over de leegstand aannemelijk gemaakt was. De toename van het aantal fietsers was ook geen reden om het plan te blokkeren, omdat 'het voorliggende plan geen bijdrage hoeft te leveren aan het oplossen van een bestaand verkeersprobleem in het plangebied en de omgeving ervan'.

De werkzaamheden aan het gebied gaan nog tot en met 2030 duren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938