Start van hoofdcontent

Stad

nl

Volautomatische parkeergarage boven metrostation Vijzelgracht over paar weken open

7 augustus 2023, 20.08 uur · Aangepast 7 augustus 2023, 22.52 uur · Door AT5

De Vijzelgrachtgarage in het centrum gaat na jaren van bouwwerkzaamheden eind augustus open. De garage, die bovenop het metrostation ligt, telt 270 parkeerplekken en zit op een heel andere manier in elkaar dan de meeste parkeergarages. 

Gemeente Amsterdam

De parkeergarage is niet voor iedereen toegankelijk. Alleen autobezitters met een parkeervergunning die wonen of werken in de Leidse-, Spiegel-, Vijzelgracht-, Wetering-, Den Tex- of Amstelveldbuurt mogen hier parkeren. 

Om de garage te bereiken moeten ze hun auto in een van de drie autoliften neerzetten en daarna uitstappen. De auto's worden daarna vanzelf naar beneden gebracht en in het juiste vak neergezet. Het bedrijf dat de parkeergarage bouwt legt in onderstaande video uit hoe dat werkt: 

Op 90 van de 270 parkeerplaatsen kunnen vanaf 2024 elektrische auto's opgeladen worden. Die staan op verdieping -1 en -2 en worden zelfs automatisch verplaatst als ze vol zijn. Volgens de gemeente is de garage brandveilig omdat er een CO2-blussysteem gebruikt wordt. Ook zouden brandende elektrische auto's vanzelf de garage uit worden gebracht. 

Er is geen plek voor fietsen of scooters. Vanwege de komst van de 270 parkeerplekken haalt of haalde de gemeente 270 parkeerplekken op straat weg. De omgeving moet zo 'parkeerluw' worden. De parkeergarage kostte de gemeente rond de 20 miljoen euro

Een deel van de bewoners sprak zich tegen de komst van de garage uit, vooral vanwege de bouwwerkzaamheden en de vrees voor extra autoverkeer. Dat laatste sprak de gemeente tegen omdat de garage alleen toegankelijk is voor automobilisten met een parkeervergunning.

Quote

"Vergunninghouders kunnen wel gebruik maken van de voordelen"

Gemeente

Bewoners en werknemers zullen deze maand over het parkeren in de garage geïnformeerd worden. Dat kost hen geen extra geld. "Maar ze kunnen wel gebruik maken van de voordelen", stelt de gemeente. "Zoals de auto makkelijk en veilig parkeren, geen rondjes meer rijden op zoek naar een plekje en nooit meer ruiten krabben."

Of er daadwerkelijk plek is kan de gemeente, 'net als op straat', niet garanderen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938