Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scooterrijders beboet na fout parkeren bij CS: "Kan nergens staan, dus móét regels overtreden"

9 augustus 2023, 06.59 uur · Aangepast 9 augustus 2023, 14.41 uur · Door Sammie van den Broek & Hedwig Goudsmit

Parkeren bij het Centraal Station is volgens scooterrijders niet makkelijk. Zo zou het parkeervak aan de westzijde meestal vol staan, wat ervoor zorgt dat de scooters vaak naast de vakken belanden. Het gevolg: een boete. Het afgelopen halfjaar werd er 261 keer een bekeuring uitgedeeld aan bromfietsers die verkeerd parkeerden in de straat achter Centraal.

Parkeervak westzijde - AT5

"Ik kom hier bijna elke dag voor werk en moet dan hier mijn scooter parkeren", vertelt Max Blazer. Hij ergert zich enorm aan de hoeveelheid parkeervakken. Naar zijn mening moet het aantal worden uitgebreid. "Hoe kun je voor het Centraal Station zo'n klein vak maken?", vraagt hij zich af. Aan de westzijde is volgens de gemeente plek voor ongeveer vijftig scooters.

Andere scooterrijders hebben er ook last van. "Het is hier veel te krap. Ze zouden eigenlijk moeten uitbouwen", zegt er één. Meerdere anderen zeggen dat ze rond bepaalde tijden moeite hebben met parkeren. Volgens Max is het vooral rond het weekend bomvol.

Boete

Zelf werd hij kort geleden op de bon geslingerd. "Het hele vak stond vol en ik zette m'n scooter netjes naast de lijn. Het is flauw dat er dan een boete wordt uitgedeeld." Max vertelt dat hij 85 euro mocht betalen. "Dat is ook een hoop geld en er is geen alternatieve parkeerplek."

Dat laatste klopt niet helemaal. Er is nog één ander parkeervak voor scooters rondom CS, aan de De Ruijterkade, aan de oostzijde. Het is vanaf daar wel iets langer lopen naar het station.

Parkeervak oostzijde - AT5

Fietsenstallingen

De scooterrijders én mensen met een afwijkende fiets snappen daarnaast niet waarom zij niet kunnen parkeren in de stallingen die sinds januari open zijn. "Ik heb een fiets met dikke banden en mag daar niet staan. Heel raar." Zegt iemand. Max: "Er wordt een gigantische fietsengarage gebouwd, maar er is maar één zielig hoekje voor scooters."

Quote

"We werken aan een nieuwe scooterparkeerplek rond het station"

Woordvoerder wethouder Melanie van der Horst (Verkeer)

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze zien dat de parkeervakken regelmatig vol staan. Daarom wordt er gewerkt aan een nieuwe scooterparkeerplek rond het station, die minder overlast moet moet bieden en waar meer plek is. Daarover wordt waarschijnlijk na de zomer meer bekend. Over de boetes zegt de gemeente dat het komt doordat scooters de doorgang kunnen belemmeren. Uitbreiden van het vak is lastig doordat er ruimte moet blijven voor voetgangers.

Max is blij dat er nog een parkeervak komt. In de tussentijd hoopt hij dat er tot die tijd minder beboet kan worden. "Daar kunnen afspraken over worden gemaakt met handhaving. Binnen een bepaalde straal van het vak, geen boetes uitdelen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938