Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouderen boos om vroege sluitingstijd buurthuis Kwakoe: "Zeven uur thuis, Sesamstraat kijken"

7 augustus 2023, 19.12 uur · Aangepast 8 augustus 2023, 09.36 uur · Door AT5

Gezellig een potje kaarten of domino aan tafel met leeftijdsgenoten. In buurthuis Kwakoe vlakbij de Amsterdamse poort in Zuidoost doen senioren dat graag, maar sinds januari sluiten de deuren van maandag tot en met donderdag om 19.00 uur en niet meer om 22.00 uur. 

De vrijdagavond wordt een bingo of muziekavond georganiseerd en dan sluiten de deuren later op de avond. Maar de ouderen willen de regelmaat terug en iedere avond de mogelijkheid hebben om nog samen te komen. "Doordeweeks is het om zeven uur naar huis, Sesamstraat kijken", aldus bezoek Netly Groenbast. "Ik ben 65 en het lijkt mij hartstikke leuk als we weer de normale tijden terug kunnen krijgen dat je gezellig met elkaar een biertje, wijntje met elkaar kunt drinken of met elkaar kunt praten."

Ook Danny Tuinfort, die vaak activiteiten op de vrijdagavond organiseert, vindt de vroege sluitingstijd onbegrijpelijk. "Dit is flauwekul", zegt hij. "Dan moeten ze niet meer praten over hangouderen, want ze creëren het zelf. Ze creëren hangouderen, want die mensen willen lekker ontspannen, maar het stadsdeel wil het niet."

Gevecht

Toch ligt de situatie complexer, want de vroege sluitingstijd komt niet uit het niets. Onder andere een ruzie voor de deur die uitmondde in een gevecht, waarbij ook gestoken is, gaf aanleiding om in te grijpen. Al was er al langere tijd agressie en onrust volgens het stadsdeel. Programmabureau Amsterdam Zuidoost (PBAZO) heeft de verantwoordelijkheid over verschillende buurthuizen in Zuidoost en in samenspraak met politie en het stadsdeel is een gerichtere aanpak opgesteld om de zorgen die deze partijen hadden weg te nemen. 

Uitleg instellen vroegere sluitingstijd van stadsdeel Zuidoost 

Voorop gesteld: veiligheid staat voor ons voorop. Daar gaat het om.
Er is niet één incident geweest. Wel waren er in de openbare ruimte structurele veiligheidsproblemen die steeds verder toenamen. Zo was er een drugsscene met circa negen drugsdealers die allerlei klantgroepen bedienden. Kwakoe dat als enige pand tot laat open was, diende als pleisterplek voor dealers en hanggroepen deels uit de scene. Door niet vaste gasten uit de beschreven groepen werd gebruik gemaakt van de (openbare) toiletten en (goedkope) consumpties verkrijgbaar bij Kwakoe en bedoeld voor vaste bezoekers. De agressie en onrust namen niet alleen buiten (politie en handhaving en PBAZO hadden er een dagtaak aan. Het regende klachten uit de omgeving.  Onder andere uit Change, een complex met jongerenwoningen. De vaste bezoekers, vooral senioren met een hoge leeftijd, waren angstig en durfden niet goed meer te komen. 

Sinds de veiligheidsmaatregelen (waaronder camera’s en speciale verlichting) zijn de hanggroepen weg. Ook is er geen klacht meer binnengekomen uit de buurt en politie is sinds november al niet meer gesproken.

Vanuit het stadsdeel hopen we dat bewoners gebruik blijven maken van buurthuis Kwakoe. Daar is het voor.  We zijn sowieso heel blij met de buurthuizen en het gebruik dat er van wordt gemaakt.
We gaan ook opnieuw in gesprek met PBAZO - zij beheren buurthuis Kwakoe - over wat er mogelijk is.

Een van de vaste bezoekers weet van het gevecht en begrijpt ook dat daar consequenties aan zitten, maar vindt het vervroegen van de sluitingstijd niet logisch. "Er gebeurt nu niks meer en nu dupeer je iedereen", aldus Purcy Holland. "Er moet beleid gemaakt worden. Mensen die zich misdragen moeten geschorst worden."

Sluitingstijd 

Toch laat het stadsdeel weten de huidige situatie voorlopig te houden zoals het nu is. Daarnaast wijzen ze naar een alternatief, want Tori Osso is een plek die wel tot later open is en speciaal door de gemeente opgericht voor de doelgroep. Maar de sluitingstijd weer structureel verlaten tot 22.00 uur in buurthuis Kwakoe is voorlopig geen optie. De sluitingstijd is, zo stelt het stadsdeel, ook regelmatig ruimer vanwege avondprogramma's. Alleen willen ze de structurele sluitingstijd niet verlaten, om zo te voorkomen dat de veiligheidssituatie weer verslechterd.