Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruben en Hidde (13) vissen revolver uit water bij Transvaalkade: "Politie zei dat 'ie geladen was"

24 juli 2023, 13.00 uur · Aangepast 24 juli 2023, 16.36 uur · Door AT5

Hidde was al vaker gaan magneetvissen, voor zijn vriendje Ruben was het zondag de eerste keer. Maar voor allebei de 13-jarige jongens werd het een middag die ze niet snel zullen vergeten. De twee visten namelijk een revolver uit de Ringvaart. 

AT5

"Toen we erheen liepen zei ik nog tegen Hidde: stel je voor dat we een pistool vinden. Hij zei toen: dat gebeurt echt nooit", vertelt Ruben aan AT5. De vrienden begonnen te vissen bij een bruggetje bij de Transvaalkade. Toen dat weinig opleverde, liepen ze naar de andere kant van de brug. "Ik voelde op een gegeven moment dat ik beet had. Toen ik het touw uit het water haalde, riep Hidde ineens: dat is een wapen!"

Meerdere kogels

De twee besloten meteen 112 te bellen. In de tussentijd bleef Ruben het touw vasthouden, waardoor het wapen boven het water bungelde. "We wilden niet dat 'ie weer in het water zou vallen, maar we wilden 'm ook niet naar ons toetrekken omdat je niet weet wat er dan gebeurt. Het duurde uiteindelijk een kwartier voordat de politie er was, dus dat werd best zwaar. Maar gelukkig hield ik het vol."

AT5

De politie nam het vervolgens van Ruben over. "Inmiddels stonden er wel twintig mensen te kijken", vertelt Ruben. "Iemand van de politie die gespecialiseerd was in wapens deed het pistool toen in een emmer met water. Hij zei daarna tegen ons dat het een revolver was. Ook zei hij dat er meerdere kogels in het pistool zaten." De politie nam het vuurwapen vervolgens mee en laat aan AT5 weten verder onderzoek te doen naar het wapen. 

Geschrokken en trots

"Als je gaat magneetvissen dan hoop je natuurlijk iets bijzonders te vinden, dus dat is zeker gelukt. Maar het was ook wel heel spannend", zegt Ruben, die na de vondst zijn moeder belde. Die dacht eerst dat haar zoon een grapje maakte.

AT5

"Maar toen kreeg ik wel door dat het echt gebeurd was", vertelt ze. "Ik schrok natuurlijk, want het is niet fijn als je kind een geladen pistool uit het water haalt. Maar ik ben ook trots dat ze het zo goed hebben gedaan en meteen de politie hebben gebeld. Of ik 'm de volgende keer weer laat magneetvissen? Ja hoor, als ze dan net zo verstandig handelen als nu vind ik dat helemaal prima."