Start van hoofdcontent

Stad

nl

200 kilometer op klompen: Maarten loopt vierdaagse om geld in te zamelen voor boerderij

16 juli 2023, 13.00 uur · Aangepast 16 juli 2023, 17.14 uur · Door Flip Linssen

Waar de meeste wandelaars komende week in Nijmegen maandenlang hebben getraind en kwaliteitswandelschoenen aan hebben, doet Maarten Herzberger het anders. Hij trekt de stoute klompen aan en gaat op zijn houten schoenen 200 kilometer lopen over vier dagen. Hiermee zamelt hij geld in om zijn boerderij in het Westerpark te redden: "50 duizend euro hebben we nodig, voor al het achterstallig onderhoud."

AT5

Maarten ziet de boerderij in het Westerpark steeds meer gebreken krijgt. De geitentrap heeft onderhoud nodig, in de hooischuur zitten gaten en ook de varkensstal heeft problemen met de hekken. "En als ik dan toch de vierdaagse doe, waarom dan niet voor het goede doel."

"Ik doe dit onder andere voor mijn jongens", zegt hij terwijl ik zijn favoriete varkens knuffelt en met een hark over hun ruggen krabt. De tientallen dieren hebben volgens hem echt mooiere verblijven nodig. De gemiddelde tijd voor de vierdaagse is per dag acht à negen uur. Of hij heeft getraind? "Een keer heb ik zestig kilometer lang gelopen. Daar deed ik toen elf uur over."

Liever klompen dan schoenen

De klompen zijn niet nieuw voor Maarten. "Ik ben bijna een klomp. Ik loop door de stad op klompen, ik vier carnaval op klompen. En zelfs mijn vriendin heb ik op mijn klompen weten te versieren." Een belangrijk detail volgens Maarten: "altijd geitenwollen sokken dragen. Anders krijg je blaren en daar heb ik nu geen last van."

Als hij dan de vierdaagse heeft afgerond en geld heeft ingezameld, dan zoekt de boerderij nog wel iemand die de klussen daadwerkelijk kan klaren: "Maar het gaat sowieso lukken!" Wie wil doneren kan dat doen via de website van de boerderij.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938