Start van hoofdcontent

Stad

nl

Lange files in Noord en binnenstad: "Aardig verkeersinfarct"

7 juli 2023, 16.31 uur · Aangepast 7 juli 2023, 17.25 uur · Door AT5

Op de A10 Noord, in Noord zelf en in de binnenstad staan op dit moment flinke files. Door de drukte wordt er bij de IJtunnel aan 'tunneldoseren' gedaan.

De verkeersdrukte werd deels veroorzaakt door een kapotte vrachtwagen op de A10 Noord. Die vrachtwagen is inmiddels weggehaald, bevestigt een woordvoerder van de ANWB. Toch is rond 16.45 uur op Google Maps te zien dat de hele binnenring van de A10 Noord, richting Oost dus, nog steeds vast staat.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat er deze middag meerdere ongelukken plaatsvonden op de A10 Noord. "Recent ook één. Dat zou een reden kunnen zijn dat mensen andere wegen nemen", zegt de woordvoerder. Volgens hem is er verder niets opvallends gebeurd.

Quote

"Snelwegen beide kanten vol, toegangswegen slibben helemaal dicht"

Bewoner Noord

"In Noord is er een aardig verkeersinfarct gaande", laat een bewoner van Noord weten. "Snelwegen beide kanten vol, toegangswegen slibben helemaal dicht. Schijnt meer te gebeuren deze weken."

Hij vermoedde ook dat er meer aan de hand was dan alleen de kapotte vrachtwagen. "Je merkt dat het snel volloopt als A10 dicht staat. In Noord heb je weinig opties/alternatieven nu je niet door centrum kan richting zuid. Het is bijna een cul-de-sac (doodlopende straat, red.) zodra binnen- of buitenring dicht gaat door ongeluk."

Quote

"Uur later na rondje Dam probeer ik naar huis te vluchten. Kan zo niet werken"

Taxichauffeur

Een taxichauffeur vond dat er sprake was van uitzonderlijke drukte. "Om 15:12 ben ik vertrokken uit huis vanuit Noord. Uur later na rondje Dam probeer ik naar huis te vluchten. Kan zo niet werken." Een ander zei eerder vanmiddag: "Vanuit de snelweg richting naar de stad zit ik al een uur vast! Heel de stad zit vast."

Automatisch Filemanagementsysteem 

De IJtunnel leek voor sommige automobilisten in de file gesloten, maar dat kwam doordat de gemeente het verkeer in delen de tunnel in liet gaan. Dat heet tunneldoseren en zorgt ervoor dat het verkeer niet in de tunnel stil staat, omdat dat gevaarlijk zou zijn bij calamiteiten. De gemeente gebruikt hiervoor een zogeheten Automatisch Filemanagementsysteem (AFMS). 

Ook bussen van zowel het GVB als vervoerder EBS lopen vertraging op. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938