Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Fans niet echt gelukkig met nieuwe thuisshirt Ajax: supportersclub roept op tot boycot

7 juli 2023, 09.01 uur · Aangepast 7 juli 2023, 11.03 uur · Door AT5

Ajax heeft vanochtend het nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Traditiegetrouw levert het nieuwe tenue veel discussie op, maar dit keer zijn de reacties wel érg negatief. Zo noemt supportersclub AFCA het nieuwe shirt 'verminkt' en roept op om het shirt niet te kopen. 

AT5

Het belangrijkste verschil met het vorige shirt is dat het clublogo niet meer op de borst staat. In plaats daarvan staat hij in het midden van het shirt tussen de sponsors Adidas en Ziggo. 

''In het rode vlak is gespeeld met twee tinten rood, die in dunne banen over het shirt lopen. In de nek van het shirt zijn de drie kruisen afgebeeld. Die staan voor het stadswapen van Amsterdam en komen ook terug op de kousen,'' schrijft de voetbalclub over het nieuwe shirt.

Dat het logo in het midden staat is overigens niet voor het eerst, in de jaren zeventig en van 1991 tot 2010 was dat ook het geval. 

Afbreuk

Het nieuwe traditioneel gekleurde wit-rood-wit shirt wordt door veel Ajax-fans echter niet gewaardeerd. Supportersclub AFCA roept zelfs op om het nieuwe shirt niet te kopen. Zij vinden dat de club het traditionele shirt verkwanselt voor commercieel gewin. De prominente aanwezigheid van het Adidaslogo in het midden boven het Ajaxlogo is de supportersclub een doorn in het oog. 

"Met een niet-doorgetrokken rode baan, een mislukte V-hals en de drie vette rode Adidas-strepen op de maagdelijk witte mouwen en zijkant, doet het Duitse merk volledig afbreuk aan de traditionele waarden van ons thuisshirt", aldus AFCA. 

Op Twitter uiten veel fans hun frustratie over het nieuwe ontwerp. Veel voorkomend kritiekpunt is dat het nieuwe shirt te veel zou lijken op dat van Arsenal. Een kleine greep uit de reacties: 

Afgelopen mei werd al het nieuwe uitshirt gepresenteerd. Ook toen waren de meningen verdeeld, van spuuglelijk tot fantastisch. 

Drie weken geleden deden we nog een zoektocht naar het perfecte Ajaxshirt: