Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanbod daalt, prijs stijgt: huren vrije sector in een jaar tijd ruim zeven procent hoger

6 juli 2023, 10.46 uur · Aangepast 6 juli 2023, 11.11 uur · Door AT5

De huurprijzen voor woningen in de vrije sector in de stad zijn het afgelopen jaar opnieuw gestegen. In vergelijking tot vorig jaar zijn de prijzen met 7,5 procent hoger. Voornaamste oorzaak is het gedaalde aanbod in de stad. In Amsterdam betaal je gemiddeld in de vrije sector 26,55 euro per vierkante meter, dat is ongeveer vijfenhalve euro meer dan in de tweede duurste grote stad (Utrecht).

Dat blijkt uit cijfers van het woningplatform Pararius. Stadsdeel West is nu het stadsdeel met de hoogste huurprijs per vierkante meter. In het tweede kwartaal van dit jaar betaalde je 29,09 euro voor je vierkante meter, dat is een stijging van 8,8 procent. Ook de huurprijzen in het centrum gaan richting de 30 euro. Daar was een vierkante meter nu goed voor 29,06 euro, ook een stijging van 6.9 procent. 

Na stadsdeel West en Centrum komen Zuid (27,93 euro), Noord (24,98 euro), Oost (23,96 euro), Nieuw-West (22,28 euro) en Zuidoost (20,68 euro). Vorig jaar stegen de huurprijzen ook in de vrije sector, toen was dat met 3,8 procent.

Geen verrassing

Dat de huurprijzen zo flink zijn gestegen komt omdat het aanbod van huurwoning het afgelopen jaar stevig is afgenomen. Uit een enquête onder Amsterdamse verhuurders bleek dat meer dan de helft van de 767 ondervraagden van plan was om huizen van de hand te doen. Volgens Pararius werden er in de vijf grote steden in het tweede kwartaal van dit jaar 27 procent minder woning aangeboden dan een jaar eerder.

Stijging van gemiddelde huurprijs in Amsterdam per stadsdeel - Pararius

Dat het aanbod afneemt is geen verrassing en komt door een opeenstapeling van maatregelen die het kabinet heeft genomen. Zo werd er bijvoorbeeld een zogeheten WOZ-cap ingesteld in het woningwaarderingsstelsel, waardoor veel woning van de vrije sector terugvielen naar de sociale sector. Daardoor verkochten verhuurders hun vrijgekomen woningen sneller dan dat zij het opnieuw verhuurden en werd het aanbod schaarser. 

Vraag stijgt wel

Terwijl het aantal woning daalt, blijft de vraag naar huurhuizen in de vrije sector juist stijgen. Het gemiddelde aantal reacties op een huurwoning in de vrije sector is namelijk de afgelopen jaren vertwintigvoudigd ten opzichte van 2021. Het gaat om huizen in de prijsklasse van 1000 en 1500 euro per maand. In 2021 meldden zich gemiddeld 9 mensen voor zo'n woning, begin dit jaar waren dat er 188.

Of de prijzen blijven stijgen moet nog blijken. De goedkeuring vanuit de Tweede Kamer voor een wet die tijdelijke huurcontracten afschaft, zou volgens Pararius er wel voor zorgen dat woningzoekenden makkelijker een huurhuis kunnen vinden en de prijzen daardoor weer dalen. Maar het kan ook leiden naar het sentiment bij verhuurders dat ze liever verhuren aan expats, zo stelt het woningplatform ook. "Expats verhuizen doorgaans weer na twee tot drie jaar, waardoor verhuurders meer vrijheid genieten om over hun woning te beschikken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938