Start van hoofdcontent

Keti Koti

nl

Rol kerken tijdens slavernij herdacht: "Ze hebben het toegelaten, dit mag nooit meer gebeuren"

1 juli 2023, 08.59 uur · Aangepast 1 juli 2023, 13.15 uur · Door Flip Linssen

De kerkdienst in de Nieuwe Kerk gisteravond stond in het teken van de rol van de Nederlandse kerken tijdens het slavernijverleden: "Er is verzet geweest vanuit kerken en predikanten en voorgangers, maar dat was niet het algemene verhaal." De kerken hebben zich toen namelijk niet actief tégen de slavernij uitgesproken. Predikanten Rosaliene en Clifton richten zich op de toekomst.

AT5

Dat de Nederlandse kerkgemeenschap medeschuldig is aan de slavernij werd zo'n tien jaar geleden al erkend door de Raad van Kerken. Maar de manier waarop, daar wordt nog onderzoek naar gedaan. "Natuurlijk was er verzet vanuit kerken, predikanten en voorgangers. Maar dat was niet het algemene verhaal", vertelt Rosaliene Israël, predikant van Protestantse Gemeente Amsterdam.

Zij is samen met Clifton Walker een van de Amsterdamse predikanten die gisteravond spraken tijdens de dienst. Walker is werkgroeplid van de Evangelische Broedergemeente Amsterdam-stad. Hij is pas twee jaar in Nederland, 'maar wat ik merk is dat er tijd nodig is om over dit onderwerp te praten'. Walker vertelt dat er door de kerkgemeenschappen van toen wel onderwijs en zorg is gegeven voor tot slaaf gemaakten. "Maar ze hebben zich niet openlijk tégen de slavernij uitgesproken."

Quote

"Een belangrijk ding dat niet meer moet voorkomen is racisme en discriminatie"

Clifton Walker - predikant

Tijden de dienst werd nogmaals de rol van de kerken benadrukt, maar werd vooral ook gekeken naar de toekomst. Walker: "We moeten uit die positie komen en we moeten zeggen: wij als wit en zwart willen een mooie toekomst vestigen. Vrij van discriminatie en racisme."

"Het is vallen en opstaan en we gaan samen op weg", vult Israël aan. "Ik geloof dat het kan als we onze verantwoordelijkheden nemen en we ons laten inspireren door het voorbeeld van Jezus." Walker ziet het positief: "Ik denk dat het lukt. Er is een begin gemaakt, en daar zijn we blij om."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938