Start van hoofdcontent

Stad

nl

Student Vrije Universiteit vindt onvoldoende onterecht en stapt naar rechter

25 juni 2023, 16.47 uur · Aangepast 26 juni 2023, 11.03 uur · Door AT5

Een student aan de postdoctorale accountancy-opleiding van de VU heeft een kort geding tegen zijn opleiding verloren. Het is hem daardoor niet gelukt zijn cijfer, een 5, op te krikken. 

VU / Caren Huygelen

De student deed op 13 december 2022 het landelijke examen Audit & Assurance, maar hij haalde dus een onvoldoende. "Van de 10 vragen zijn er 3 twijfelachtig of onvoldoende beantwoord. Bij twee vragen waaronder de belangrijke vraag 4 slaat de kandidaat de plank mis. Dit is de reden voor de onvoldoende… Het middaggedeelte is overigens niet slecht uitgewerkt", schreef de eerste examinator. 

Vastgelegde normen

De tweede examinator concludeerde dat het ging om 'een onvoldoende uitwerking'. Maar de student stelde dat het examen nagekeken was zonder 'van tevoren voor de beoordeling schriftelijk vastgelegde normen'. De 'fatal errors' en een 'overall judgement call' zouden niet verankerd zijn in het onderwijs- en examenreglement. Er vond wel een herbeoordeling plaats, maar toen zou 'ten nadele van hem naar een onvoldoende toegewerkt' zijn. 

De voorzieningenrechter gaf aan zich 'uiterst terughoudend' op te moeten stellen. "Het gaat hierbij immers om een beoordeling of de examenkandidaat over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden beschikt. Een dergelijke beoordeling is in principe aan vakdocenten voorbehouden." Ingrijpen kan alleen als blijkt dat er een of meer evident grove fouten gemaakt zijn, de beoordeling op uiterst onzorgvuldige wijze tot stand kwam of de beoordeling ten opzichte van andere studenten duidelijk ongelijk is bij gelijke prestaties. 

Quote

"Alle beoordelaars (ook bij de herbeoordeling) komen, los van elkaar, uit op een afgerond cijfer 5"

Vonnis voorzieningenrechter

Daar was nu geen sprake van. "Alle beoordelaars (ook bij de herbeoordeling) komen, los van elkaar, uit op een afgerond cijfer 5", benadrukt de voorzieningenrechter. Ook bleek niet dat de 'fatal errors' - los van de toegekende punten per vraag - ertoe hebben geleid dat het eindoordeel onvoldoende was. "De conclusie is dan ook dat de beoordeling zorgvuldig tot stand is gekomen", staat in het vonnis

De student kan het examen op 27 juni herkansen. Hij moet ongeveer 1800 euro aan proceskosten betalen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938