Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Moeder van doodgestoken Alan Lopes (21) richt zich tot verdachte: "Por que?!"

22 juni 2023, 16.02 uur · Aangepast 23 juni 2023, 08.30 uur · Door Niels van Steijn

Tijdens een eerste pro forma zitting in het onderzoek naar de moord op Alan Lopes (21) richtte de moeder van het slachtoffer zich tot de verdachte. "Por que?!", klonk het terwijl de 25-jarige Begoleã F. de zaal betrad. Lopes werd eind februari dood gevonden in een woning aan de Vegastraat, een dag later werd F. aangehouden op het vliegveld in Lissabon. 

Op het moment dat Begoleã F. de zaal betreedt raken de nabestaanden van Alan Lopes geëmotioneerd. Zijn moeder barst in tranen uit en ook een andere man roept iets in het Portugees. De familie en vrienden van Lopes zitten in witte t-shirts in de zaal, met daarop een foto van het slachtoffer gedrukt. Op een paar meter afstand neemt F. plaats, hij zit trillend op een stoel terwijl de eerste zitting in zijn strafproces begint. 

'Afslachting'

Het lichaam Alan Lopes werd eind februari in een woning aan de Vegastraat gevonden, volgens getuigen zou er eerder die avond een ruzie zijn geweest in de woning en politieagenten troffen een lichaam aan waarvan duidelijk was dat deze door een ernstig geweldsmisdrijf om het leven was gekomen. Er zou sprake zijn geweest van een afslachting. 

Stukken vlees

Een dag later werd F. aangehouden op het vliegveld in Lissabon. Hij was een bekende van de familie, hij woonde namelijk al voor een lange periode bij hen in de woning. Volgens het OM is F. verantwoordelijk voor de dood van Lopes en verdenken hem van moord. Tijdens zijn arrestatie in Portugal deed de douane een merkwaardige ontdekking. Op zijn doorreis naar Belo Horizonte, Brazilië, werd in zijn bagage kleding met bloedsporen en een plastic pakket met stukken vlees gevonden. Waar Portugese media destijds meldden dat het om menselijke resten ging, liet de Amsterdamse politie weten dat de vondst niets met de zaak rond Lopes te maken had. 

Politie doet onderzoek in Vegastraat

Tijdens de zitting vanmiddag deed de advocaat van F. meerdere verzoeken. Zo vroeg hij de rechtbank om meerdere getuigen te horen. Drie van hen zouden meer over de gemoedstoestand van de verdachte kunnen verklaren, anderen zouden volgens hem weer iets kunnen zeggen over de mentale gesteldheid van het slachtoffer. De rechtbank ging niet mee in alle verzoeken van advocaat Van der Woude. Na een korte schorsing besloot de rechtbank dat wél de getuigen die iets over de verdachte zouden kunnen zeggen verhoord mogen worden. 

Na de zitting laat Van der Woude weten niet te willen reageren op de zaak: "Dat is niet in het belang van mijn cliënt." Wel wees hij de rechtbank op de mogelijkheid dat de verdachte uit noodweer handelde. "Toen hij na zijn arrestatie in Nederland aankwam had hij een wond aan zijn hand. De verwonding zat aan de binnenkant en daarom lijkt het er op dat hij zich heeft willen verdedigen. Het duidt niet op het verhaal dat mijn cliënt boven het slachtoffer heeft gestaan, maar het uiteindelijke slachtoffer is op hem gesprongen, waarop hij zich verdedigde", stelde de advocaat.

De verdachte blijft tot de volgende zitting vastzitten, die staat gepland op 14 september. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938