Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wie mag 'De Tunnel' bij de Johan Cruijff Arena betrekken?

20 juni 2023, 18.00 uur · Aangepast 20 juni 2023, 18.11 uur · Door AT5

Tien culturele ondernemers hebben een plan ingediend na de oproep van de gemeente om invulling te geven aan de betonnen tunnel in Zuidoost. De komende weken worden de plannen beoordeeld en op 4 juli wordt er naar verwachting een top 5 gemaakt van kanshebbers.

Gemeente Amsterdam

De gemeente werkt de komende jaren aan een nieuwe parkeergarage als onderdeel van het woonproject Eleven Square. Tussen station Bijlmer ArenA en de Johan Cruijff ArenA worden onder meer vier woontorens, met in totaal 1100 woningen, en een parkeergarage gebouwd. Aan de tunnel, die om bouwtechnische redenen al was aangelegd, kan de komende twee tot drie jaar daarom nog een andere invulling worden gegeven. 

Een woordvoerder van wethouder Touria Meliani (Cultuur) laat weten dat de plannen de komende tijd worden beoordeeld door een daarvoor aangewezen jury. "Het is heel fijn dat tien partijen zich hebben gemeld. De jury gaat nu naar de plannen kijken en deze op waarde schatten. Daaruit wordt een selectie gemaakt, dat zullen er vijf zijn." De woordvoerder benadrukt dat het om 'nachtcultuur' gaat en niet per se om een 'nachtclub'.

Mix van partijen

Nachtburgemeester Freek Wallagh, die zich samen met vier andere commissieleden buigt over de plannen, laat weten dat een 'leuke mix aan partijen' zich hebben gemeld. "We kijken onder andere naar de programmering, duurzaamheid en het fysieke ontwerp. En het moet echt een podium bieden voor talenten uit de Bijlmer", aldus de nachtburgemeester.

Wie de partijen zijn en wat voor plannen er zijn ingediend is nog niet bekend. De planning is dat de selectiecommissie op 4 juli de vijf beste plannen aan de gemeente presenteert. De winnaar wordt rond 11 juli bekend gemaakt.