Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammer van het Jaar 2022 'Meester Kwame': "Heel erg trots"

19 juni 2023, 18.45 uur · Aangepast 19 juni 2023, 20.14 uur · Door Joe Hammond / AT5 Producties

Zaterdagmiddag reikte burgemeester Halsema in het DeLaMar de prijs uit voor Amsterdammer van het Jaar 2022. Dit jaar ging de prijs naar Kwame Agyapong-Ntra, beter bekend als 'Meester Kwame', de oprichter van Stichting SPE in Zuidoost.

Nog nooit was het zó spannend wie de titel Amsterdammer van het Jaar 2022 zou krijgen. Bijna sleepten Danny Edwards en Natasha Hulst, samen genomineerd namens het collectief van Voedselpark Amsterdam, de prijs in de wacht. Kwame won uiteindelijk met een verschil van slechts 10 stemmen.

Onder luid gejuich beklom Kwame het podium om zijn prijs in ontvangst te nemen. Zichtbaar geëmotioneerd omhelsde hij burgemeester Halsema, die hem in haar speech prees voor zijn onvermoeibare inzet voor de kinderen van Zuidoost.

"Ik ben heel erg trots, heel erg erkentelijk. Ik heb heel weinig woorden, maar van binnen voelt het goed", aldus Kwame. Tijd om te genieten? Kwame wil vooral veel gaan dóén: "Door deze titel gaan deuren open, zodat ik nog meer kan doen voor jongeren". 

AT5

De nominaties voor en uitreiking van Amsterdammer van het Jaar 2022 is mede mogelijk gemaakt door Stichting Amsterdammer van het Jaar. 

Bekijk alle portretten van Amsterdammer van het Jaar 2022 op deze pagina.