Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bedenkers Voedselbos uitgeroepen tot Amsterdammertjes van het Jaar

17 juni 2023, 21.12 uur · Aangepast 19 juni 2023, 16.38 uur · Door AT5

Een bos vol aardbeien en frambozen waar iedereen die dat nodig heeft gratis iets kan plukken. Dat is het idee achter het Voedselbosplan. En de bedenkers ervan werden uitgeroepen tot Amsterdammertjes van het Jaar. 

De kinderen zijn zelf op het idee gekomen voor een voedselbos. Op initiatief van Arja Helmig is er een voedselbos aangelegd in het Amsterdamse Bos, waarbij de kinderen geholpen hebben. Op het veld naast de geitenboerderij zijn frambozen en aardbeien gepland in november. In juni zijn ze teruggekomen om het fruit te oogsten.

In het voedselbos dat er nu ligt is er een klein gedeelte waar mensen vrijuit mogen plukken. De rest van de oogst is voor het ombouwen tot onder meer kriekbier en kruiden. In het Voedselbosplan is het "voor de arme mensen die geen geld hebben om eten te kopen", volgens medebedenker Hermela, maar of het voedselbos in het Amsterdamse Bos hiervoor zal dienen, is nog de vraag. Volgens schoolmeester Boy van Rossum is het gesticht met oog op de toekomst: "Dat ze dan samen een plan hebben bedacht voor de toekomst is heel bijzonder."

De Amsterdammertjes van het Jaar kregen de onderscheiding in het DeLaMar-theater, waar ze hun eerste oogst aan het publiek uitdeelden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938