Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema in gesprek met bewoners Zuidoost: "Mijn kinderen kunnen straks geen woning kopen"

13 mei 2023, 15.00 uur · Aangepast 13 mei 2023, 20.06 uur · Door Michiel Klaassen

Te dure huizen, geen betaalbare ruimte voor maatschappelijke initiatieven, en te hoge drempels bij het aanvragen van subsidies. Van alles kwam er voorbij bij het eerste stadsgesprek vrijdagavond in Zuidoost.

AT5

Geen agenda, alle onderwerpen zijn toegestaan. Dat is de insteek van de 'stadsgesprekken' waarmee burgemeester Halsema de komende maanden door de stad trekt.  

Doolhof

In Zuidoost hebben zich rond de honderd bewoners verzameld. Er komt een waaier aan onderwerpen aan bod. Veiligheid natuurlijk. Maar ook de geplande windmolens, en het doolhof waarin je terechtkomt als je een subsidie wilt aanvragen.

Grote zorgen zijn er over de betaalbaarheid van het stadsdeel. "Mijn kinderen groeien hier op, ik zie niet voor me dat ze straks een woning kunnen kopen in Zuidoost." Een directe oplossing voor de dure huizenmarkt heeft Halsema natuurlijk niet, maar ze erkent wel de noodzaak van het probleem. "We zien ook bij veel jongeren die veel te lang thuis moeten wonen dat ze heel erg op straat gaan hangen, wat weer andere problemen kan geven."

Betaalbare ruimtes

Er is ook een tekort aan betaalbare ruimtes voor maatschappelijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld verwoord door Alienke Meijer van de buurtorganisatie Hemelsbreed. "Er is een hele mooie ruimte beschikbaar in het winkelcentrum, maar alleen al de netto huur is 5000 euro per maand, en dan komt er nog van alles bij."

"Nieuwe polarisatie niet het antwoord"

Het wordt even verhit als een bezoeker discriminatie en uitsluiting aan de orde stelt. "Als onze kinderen psychologische of andere problemen hebben: witte mensen gaan het niet begrijpen. Onze kinderen worden altijd doorgestuurd naar witte mensen. Ze gaan ons probleem niet oplossen. Dus vanaf nu eisen wij dat er specialisten komen van mijn mensen."

Halsema zegt begrip te hebben voor de problemen, maar reageert fel op het voorstel van de man. "Dat zwarte mensen alleen nog maar door zwarte mensen geholpen mogen worden, en witte mensen door witte mensen, daar heeft u geen gelijk in. Dat organisaties veel representatiever zouden moeten zijn, en veel meer kennis zouden moeten hebben van specifieke trauma's die ook in de geschiedenis liggen van dit stadsdeel en de mensen die hier naar toe gekomen zijn, daar heeft u gelijk in. Maar volgens mij is het antwoord niet: nieuwe polarisatie."

Begrip

"Mensen hebben er begrip voor dat je dingen probeert te verbeteren, maar dat niet alles kan", aldus de burgemeester na afloop. "Dus ik vond het een hele leuke middag." En het smaakte wat haar betreft naar meer: "Het liefste zou ik dit twee keer in de week doen."

Dat zal niet gebeuren, maar er zullen wel meer van dit soort stadsgesprekken volgen:  de overige stadsdelen en Weesp volgen na de zomer en in de loop van volgend jaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938