Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onaangekondigde examenstunt Cartesius Lyceum ontspoort, politie grijpt in

18 april 2023, 16.40 uur · Aangepast 18 april 2023, 21.10 uur · Door Maarten Westerduin

Een onaangekondigde examenstunt van leerlingen van het Cartesius Lyceum heeft voor ongeregeldheden gezorgd waarbij de politie moest ingrijpen. De bestuurder van de scholenkoepel waar de school onder valt, laat weten dat de leerlingen de school binnenstormden, om vervolgens onder meer met meel en eieren te gooien.

Google Street View

Na eerdere excessen op de school besloot de school dit jaar geen examenstunt toe te staan op het Cartesius. De verklaring die de schoolleiding in een mail aan de leerlingen geeft is dat de stunts 'eigenlijk altijd eindigden in een vervelende situatie', met als gevolg: een vieze school, ongenode gasten van andere scholen en de politie die moet ingrijpen.

Een leerling die zegt zelf mee te hebben gedaan aan de stunt, laat aan AT5 weten dat de groep examenleerlingen teleurgesteld was in de school, omdat eerdere voorstellen om de stunt toch door te laten gaan werden afgewezen. Volgens de leerling was het de bedoeling dat de stunt een ludieke actie zou zijn, maar sloeg de sfeer om toen de een aantal leerlingen doorkreeg dat de politie werd gebeld.

Schoolbestuurder Percy Henry benadrukt dat er geen vernielingen zijn aangericht, maar dat de leerlingen de school wel 'flink vervuild' hebben. Henry vertelt dat docenten op de school aanvankelijk schrokken van de actie, maar dat ze ook 'eensgezind optraden', waardoor de school binnen tien minuten leeg was.

Vuurwerk op schoolplein

Eenmaal buiten hielden de examenleerlingen zich op het schoolplein op. Volgens Percy zorgde dat voor een aanzuigende werking op andere jongeren in de buurt, waardoor zich een groep van ongeveer vijftig mensen vormde. Daar staken ze onder meer vuurwerk af.

De schoolleiding besloot op dat moment de politie te bellen. In eerste instantie werden er handhavers op de ongeregeldheden afgestuurd. Nadat dit geen effect bleek te hebben, werd ook de politie opgeroepen. Die veegde uiteindelijk met 'ferme taal' het schoolplein leeg, laat een politiewoordvoerder weten. Daarna zou de rust op de school zijn teruggekeerd.

Schoolbestuurder Henry laat weten dat de school kort na de ongeregeldheden werd gesloten. Het is de bedoeling dat de lessen morgen wel gewoon doorgaan. De examenleerlingen bereiden zich op dit moment voor op hun examens, maar worden de komende weken nog wel op school verwacht. "Sommigen krijgen nog examentrainingen of moeten nog hun examendossier afronden. Sowieso willen we met alle betrokken leerlingen en hun ouders gesprekken voeren", zegt Henry. "Dit past natuurlijk niet in het examentraject."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938