Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Genoeg handtekeningen voor referendum over groenplannen wethouder Van Dantzig

12 april 2023, 08.55 uur · Aangepast 12 april 2023, 13.05 uur · Door AT5

De organisatie van het referendum over de 'Hoofdgroenstructuur' heeft genoeg handtekeningen opgehaald om een referendum plaats te laten vinden. Het aantal ondersteuningsverklaringen staat woensdagochtend op bijna 10.200, terwijl er tienduizend nodig zijn. 

Demonstratie van de organisatie op 11 januari

Voor het verzamelen van de benodigde handtekeningen heeft de organisatie tien weken gekregen. Er kan tot 31 mei 10.00 uur getekend worden.

De tienduizend handtekeningen zijn nodig om aan de gemeenteraad een definitief verzoek te doen om een referendum te organiseren. Het eerste inleidende verzoek voor een referendum werd begin dit jaar al door ruim 18.000 Amsterdammers ondertekend. Uiteindelijk is het aan de raad om te bepalen of het referendum er wel of niet komt. Het inleidende verzoek werd door de hele raad aangenomen. 

Kritiek

In de Hoofdgroenstructuur staan de beschermde groene gebieden in de stad, waar woningbouw en andere vormen van verharding niet zijn toegestaan. De indieners van het referendum hopen dat de Hoofdgroenstructuur, zoals die nu is, wordt gewijzigd. "In dit beleidsvoorstel worden maar liefst 85 gebieden die nu nog beschermd worden, tot ‘bijzondere gebieden’ gedegradeerd", zo schrijft de organisatie.

Onder druk van een mogelijk referendum zette wethouder Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig (D66) de deur al op een kier om onderdelen van de zogeheten 'Hoofdgroenstructuur' toch aan te passen. 

De initatiefnemers van het referendum

Van Dantzig in januari: "Wat ik wil doen, is eerst het debat met de gemeenteraad aangaan en weten wat zij willen wijzigen. Vervolgens wil ik heel goed weten wat de pijn en de zorg is bij de initiatiefnemers. Misschien kunnen we daar al een deel van wegnemen door heel goed met elkaar te doorgronden waar we het over hebben. Ik ben een bestuurder en als ik het noodzakelijk acht om dingen te wijzigen, dan zal ik ze voorstellen. Uiteindelijk gaat ook de gemeenteraad erover. Je moet als bestuurder nooit bang zijn dat je plannen beter worden, dat kan altijd."

Opkomstdrempel

Mocht er een referendum komen dan hoeft de gemeente de uitslag niet te volgen, omdat het om een raadgevend referendum gaat. Wanneer een eventueel referendum plaats zal vinden, is niet bekend. 

Er is ook is er geen opkomstdrempel. De raad besluit wat het doet met een eventuele uitslag.