Start van hoofdcontent

Stad

nl

Trend onder studenten: na drie maanden trainen de ring in voor kickboksgevecht

5 april 2023, 13.35 uur · Aangepast 7 april 2023, 15.29 uur · Door Jesler Bos

Na drie maanden trainen al tegenover iemand staan voor een serieus gevecht in de boksring. Je zou het misschien niet zo snel doen, maar steeds meer beginnende kickboksers -vooral studenten- volgen dit traject en staan na een maand of drie al in de ring. Verschillende sportscholen in de stad stomen de kickboksers klaar voor het echte werk.

AT5

Promoter Duco Vermeulen stoomt de studenten klaar. "Ik heb zelf in de ring gestaan in 2018, ik ben toen een mentale en fysieke ontwikkeling doorgegaan. Nu heb ik een concept ontwikkeld om de sport toegankelijk te maken. We organiseren trajecten, waarin we mensen de mogelijkheid geven de ring in te gaan binnen drie maanden tijd."

Verschillende sportschooleigenaren in de stad zeggen de trend te herkennen. Volgens hen is het vooral populair onder werknemers van kantoren op de Zuidas. De toernooien die worden georganiseerd hebben wel wat andere regels dan bij een officieel duel. "Het gaat vooral om het gevoel, in de ring te hebben gestaan", vertelt een kickbokstrainer. 

Quote

"Ze zijn de sport niet echt gewend en gaan uit hun comfortzone"

Duco Vermeulen, THENEXT-GEN

Vermeulen richt zich ook op het bedrijfsleven. "We merken dat het goed is voor mensen hun mentale en fysieke welzijn. Ze zijn de sport niet echt gewend en gaan uit hun comfortzone." Daarnaast slaat zijn concept vooral bij studentengroepen aan, meerdere verenigingen in de stad zijn bij het project aangesloten. "Ik denk dat de druk, voornamelijk in de studentenwereld, heel erg toeneemt. Je moet tegenwoordig al een bedrijf hebben opgezet, twee masters hebben gedaan en ook nog veel sociale dingen doen. Dit geeft hen een unieke manier om even uit die wereld te stappen."

Het is niet dat elke deelnemer die het traject volgt ook uiteindelijk een wedstrijd in de ring kan uitvechten. Zij doen in eerste instantie mee aan een afvalrace tijdens het traject en alleen de beste kunnen zich kwalificeren voor de ring. 

In de spotlight

Kickboksleraar Eyob Michil, van kickboksschool King's Gym, zit al veertig jaar in de vechtsport. Ook hij krijgt steeds vaker de vraag van leerlingen om de ring in te gaan: "Het heeft met opkomst van social media te maken. Jongeren zijn geneigd zich te profileren en om zichzelf in de spotlight te zetten." Bij Michil zijn zijn leerlingen aan het verkeerde adres met die vraag. "Ik ben met iets anders bezig dan jongens naar de ring begeleiden. Dit hier is maatschappelijk, zelfontwikkeling, het gevoel geven dat ze samen sterk zijn."

Toch is Michil niet per se tegen de trend van snel in de ring stappen, als de veiligheid voor de kickboksers gewaarborgd is. Klaarstomer Vermeulen laat weten dat dat het geval is. "We werken met de officiële kickboksbond samen. Deelnemers worden stapje voor stapje klaargestoomd. We doen dit al zeven jaar lang en er is nog nooit wat gebeurd in de ring", aldus Vermeulen. Daarnaast zijn er speciale veiligheidsregels, zoals speciale verzwaarde handschoenen. 

Michil blijft wel van mening dat drie maanden te kort is om de juiste vaardigheden onder de knie te hebben en mentaal sterk genoeg te zijn voor het gevecht. "Ik heb ook veel talenten, kinderen én volwassenen. Die willen het ook wel proberen, maar ik zeg altijd: geef het een jaar, daarna praten we verder."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938