Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer beschermd groen in de stad: geen woningen in Brasapark en op Ruigoord

28 oktober 2022, 08.30 uur · Aangepast 28 oktober 2022, 08.56 uur · Door AT5

De gemeente heeft het beschermde groen van de stad uitgebreid. In totaal mag er nu op ongeveer 72 vierkante kilometer niet gebouwd worden. Veel water, maar ook parken zijn toegevoegd aan de lijst met beschermde gebieden. 

De Hoofdgroenstructuur, de lijst met beschermde groene gebieden in de stad, zorgt ervoor dat woningbouw en andere vormen van verharding niet zijn toegestaan in het groengebied. Per soort groen, zoals een stadspark of een natuurpark, wordt apart bepaald welke voorzieningen wél zijn toegestaan. Zo mag een stadspark - bijvoorbeeld het Vondelpark - ruimte bieden aan sport, terwijl in natuurparken - zoals de Oeverlanden, het vooral draait om de natuur. 

De oude Hoofdgroenstructuur - waaronder meer het Amstel-, Diemer en Wertheimpark onder vallen - is met meer dan 16 vierkante kilometer uitgebreid. Naast dat het water in de bestaande groengebieden is toegevoegd, waardoor ook dat officieel beschermd is, zijn er ook nieuwe gebieden aangewezen. Zo mogen er geen woningen komen in het Brasa- en het Rhonepark en is kunstenaarsdorp Ruigoord ook beschermd tegen woningbouw. Ook het nog aan te leggen groep op Strandeiland, bij IJburg, is al opgenomen in de lijst.

Quote

"Amsterdam én Amsterdammers kunnen en willen niet zonder groen"

Reinier van Dantzig - wethouder Ruimtelijke Ordening

"Door een gebrek aan ruimte en onze forse bouwambities staat het groen in de stad onder druk. Maar Amsterdam én Amsterdammers kunnen en willen niet zonder groen, daarom gaan we het bestaande groen nog beter beschermen", aldus wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening). " We hebben bijvoorbeeld naast ons nieuwe Brasapark ook Ruigoord en het Botteskerkpark aan de beschermde gebieden toegevoegd."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938