Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Foutje' van dronken notaris en verhuisplannen: na 21 jaar nieuwe kade bij molen De Otter

26 oktober 2022, 15.30 uur · Door Bas Velzel

Voor vele Amsterdammers is het een bekend gezicht: de molen aan de Kostverlorenvaart in West met hekken en kadeversterkingen. Dat is ook niet zo gek, de kade bij De Otter bezweek namelijk in 2001. Sinds gisteren, 21 jaar later, is de nieuwe kademuur opgeleverd. Dat ging met veel lastige omstandigheden gepaard: waaronder onduidelijkheid over het eigendom en een mogelijke verhuizing. 

De Otter, de officiële naam die de molen heeft, komt uit het jaar 1631 en is daarmee de oudste molen van de stad. Samen met elf andere houtzaagmolens, die tot 1638 werden gebouwd, was de molen een belangrijk onderdeel voor de Amsterdamse houthandelaren. Van de twaalf molens is De Otter de enige nog bestaande. 

Beschonken notaris

Toen in 2001 de kade bij de molen bezweek, kwam de gemeente er al snel achter dat de renovatie van de kademuur niet zo snel geklaard zal zijn. Sinds de 17e eeuw is er namelijk al onduidelijkheid over de eigendom van het terrein. Dat zou naar verluidt komen door een fout van een beschonken notaris. Door het 'foutje' kwamen de onderhandelingen over wie de kademuur langs het terrein moest vernieuwen jarenlang stil te liggen. 

Verhuizing naar Uitgeest

In 1996 werd De Otter gerestaureerd, met onder andere de hulp van het stadsdeel. Daardoor konden de wieken van de molen weer draaien en konden de Amsterdammers genieten van een werkende molen. Maar de gerestaureerde molen verdween bijna uit het stadsgezicht. Vanwege de bouwplannen van het stadsdeel, wat vooral uit hoogbouw bestond, zou volgens de toenmalige eigenaar de molen niet genoeg wind vangen. 

De molenaar wilde de De Otter verhuizen naar Uitgeest. Maar zowel de buurtbewoners als het stadsdeel zagen dat niet zitten en wilden de molen graag in Amsterdam houden. Het stadsdeel weigerden een vergunning te verlenen voor de verhuizing en uiteindelijk besloot een rechter dat de molen definitief bleef staan op zijn huidige plek langs de Kostverlorenvaart. 

Een gezicht van de houtzaagmolens in Amsterdam in 1880. De negende molen van links is De Otter, de enige nog bestaande molen - Stadsarchief Amsterdam / J.M.A. Rieke

Renovaties

Vanwege het besluit om de molen op zijn huidige plek te laten staan ontstond het volgende probleem voor de gemeente. Voordat de kade vernieuwd kon worden, moesten de monumentale loodsen eerst gerestaureerd worden. Een renovatie die niet goedkoop was. 

Uiteindelijk nam de nieuwe projectontwikkelaar die in 2019 het terrein overnam de renovatie op zijn rekening. De afspraak werd gemaakt dat de kosten voor de vernieuwing van de kademuur voor de gemeente was. 

En zo werd na twintig jaar in september 2021 begonnen met de vernieuwing van de kademuren. De bouw, die voornamelijk vanaf het water plaatsvond, duurde ongeveer een jaar. De nieuwe kade met een houten vlonder erop moet er weer jaren tegen aan kunnen. 

Gemeente Amsterdam

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938