Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pitbullhamsters, jukeboxen en Hazes: De Straten in Amsteldorp

18 oktober 2022, 18.00 uur · Aangepast 19 oktober 2022, 12.46 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we op de Von Liebigweg in Oost.

We stappen het knusse huis van Khilma binnen. Volgens Khilma is Amsteldorp een buurt waar iedereen ‘s zomers de deuren open laat staan om lekker bij elkaar naar binnen te kunnen lopen. Maar vlak voor de zomer was de sfeer iets minder relaxt: er een groot onderhoudsplan voor de buurt aangekondigd. Samen met 160 bewoners strijdt Khilma voor meer zeggenschap over wat er veranderd zou moeten worden in hun buurtje. “We willen graag meepraten, niet dat het door onze strot geduwd wordt.”

Quote

“We willen graag meepraten, niet dat het door onze strot geduwd wordt.”

Khilma

Willem durft het bijna niet te zeggen maar hij woont al 50 jaar in Amsteldorp. Het huis komt uit 1890. Toen Willem het kocht bestond het huis uit een opkamertje, bedstee en een klein keukentje. Dit is vandaag de dag niet meer terug te zien in het huis van Willem, zo heeft hij  alles zelf verbouwd en naar zijn eigen smaak ingericht. We maken kennis met de levensgevaarlijke pitbullhamster van zijn dochter. 

De onofficiële burgemeester van de buurt, dat kan er maar één zijn: Rinus. Een echte druktemaker volgens zijn buren. “Ik ben een vliegende keep, ik ga alle kanten op, daar hou ik van!”. Twaalf huizen kopen is niet niks, je zou hem  de Prins Bernhard jr. van Amsteldorp kunnen noemen. Naast zijn liefde voor de buurt heeft hij ook een grote liefde voor zijn jukebox. De echte klassiekers, zoals Kleine Jongen, zijn regelmatig te horen in de woonkamer, en de rest van de buurt. 

De Straten van Amsterdam is ook op  YouTube  te vinden. Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]