Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eigenaar pas geopend restaurant enorm geschrokken na aanslag: "Alles is kapot"

11 oktober 2022, 15.34 uur · Aangepast 11 oktober 2022, 17.01 uur · Door Maarten Westerduin

Restaurant Ahlan is pas sinds augustus open, maar het pand aan Tussen Meer heeft nu al voor de derde keer in korte tijd schade opgelopen. Een valse start voor de drie chef-koks, die dit jaar voor het eerst op eigen benen wilden staan: "Je kan niet met een paar kogelschoten bepalen wie wel open mag blijven en wie niet."

Iets voor vieren werd Otman, één van de drie eigenaren, maandagochtend wakker gebeld door de politie. “Ik schrok al toen ik aankwam en de pui van het restaurant zag, maar ik schrok pas echt toen ik binnen mocht kijken”, vertelt hij. “De koelkasten, het glaswerk, de afzuigkap, het plafond: alles was kapot.”

Eigen zaak

Het is een klap voor Otman, die de afgelopen 12 jaar in verschillende restaurants in Amsterdam werkte en er al die jaren van droomde om een eigen zaak te beginnen. Nog geen twee maanden geleden opende hij het Noord-Afrikaanse restaurant in Osdorp, samen met oud-collega’s Ahmed en Hassan.

Tot nu toe gaat het de drie niet voor de wind. Nog geen twee dagen na overname raakte het pand al beschadigd toen een geldautomaat in de buurt werd opgeblazen. “We waren toen nog niet verzekerd, dus we moesten alles uit eigen zak betalen”, vertelt Otman. “70 tot 80 procent hebben we daarom zelf moeten repareren.”

Doelwit

En nu is het restaurant dus opnieuw beschadigd. Waarom het restaurant doelwit was, is ook voor Otman gissen, maar: “Ik denk dat er bepaalde zaken zijn die ons liever niet als concurrent hebben.”

AT5

Vanochtend bleek het restaurant opnieuw doelwit. Dit keer werden er kogelgaten in de ruiten van het pand aangetroffen. “Ik werd opnieuw wakker gebeld door een agent, die vertelde dat er weer iets was gebeurd. Eerst hoopte ik dat het goed nieuws was, dat ze de daders gepakt hadden.” Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Over de tweede aanslag lijkt Otman bijna onverschillig. “Als het morgen weer gebeurt, sta ik er niet van te kijken.”

Onrust

Ondertussen neemt de onrust in de buurt toe. Buurtbewoners laten aan AT5 laten weten dat hun kinderen niet meer durven te slapen na de knallen van afgelopen nachten en eisen dat er snel iets aan het probleem gedaan wordt.

Ook Otman weet dat de schrik er inmiddels goed inzit, maar tegelijkertijd voelt hij ook steun van buurtbewoners. “Kort na de explosie kwamen er al heel veel mensen naar mij toe”, vertelt hij. “De mensen hier zijn geschrokken. Maar gelukkig geeft niemand mij de schuld.”

Binnenkort worden de glasscherven weer bij elkaar geveegd en beginnen Otman, Hassan en Ahmed voor de tweede keer aan het herstellen van de schade. Volgens Otman zit er niets anders op: "We hebben geen andere keus. Je kunt niet met een paar kogelschoten bepalen wie wel open mag blijven en wie niet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938