Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie tegen komst openbaar toilet op Noordermarkt: "Het huisje gaat stinken!"

10 juli 2022, 19.10 uur · Aangepast 10 juli 2022, 19.34 uur · Door Sammie van den Broek

Buurtbewoners van de Noordermarkt zijn een petitie gestart tegen de komst van een openbaar toilet naast de kerk. Volgens de initiatiefnemers van 'Red de Noordermarkt' zorgt de komst van het toiletgebouw voor een onveilig gevoel voor ouders en kinderen en een toestroom van toeristen naar het plein. 

De bedoeling is dat er een wc kwam, toegankelijk voor mannen, vrouwen en mensen met een beperking. De keuze van de gemeente viel op een zelfreinigend toilet, net als dat op het Leidseplein. Dat zou wildplassen kunnen beteugelen, maar de buurtbewoners die AT5 spreekt zijn niet te spreken over het toilet.

"Je zou het verwachten bij de  Johan Cruijff Arena, maar niet hier op de grachtengordel", vertelt een buurtbewoner. De buurtbewoner ziet het liefst een toiletgebouw komen in 'grachtengordel stijl'. "Dat lijkt me wel cute", lacht hij. 

Een van de initiatiefnemers, Peter-Paul, is niet tegen de komst van een openbaar toilet op het plein, maar is geen voorstander van de locatie van het gebouw. "Wij vrezen dat de rust en charme verstoord wordt", zegt hij. "Wij zijn niet tegen de komst van een openbaar toilet, maar er zijn betere mogelijkheden" Een andere buurtbewoner: "Het neigt ook naar een plek waar drugsdealers en hangjongeren heen gaan komen."

De gemeente laat weten binnenkort in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van de petitie om die mogelijkheden te bespreken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938