Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Fractievoorzitter GroenLinks: "Prachtige diverse fractie zo goed mogelijk helpen"

1 juni 2022, 21.06 uur · Aangepast 2 juni 2022, 17.04 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Zeeger Ernsting, die is gekozen als nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks, denkt dat zijn fractiegenoten een 'lastige keuze' moesten maken.

"Ik ben vereerd dat ik het mooie diverse team mag helpen om zo effectief mogelijk te zijn voor Amsterdam", zegt Ernsting. Naast Ernsting had alleen raadslid Imane Nadif zich kandidaat gesteld. Zij kreeg tijdens de verkiezingen zo'n 12.000 voorkeursstemmen, terwijl Ernsting er maar ongeveer 700 had. Toch koos een meerderheid van de fractie voor Ernsting. 

Op de vraag hoe het met de diversiteit bij GroenLinks zit antwoordt hij: "We zijn als hele fractie natuurlijk verantwoordelijk voor wat we als fractie doen. Zo zie ik het ook. Ik zie mijn rol echt als voorwaardenscheppend voor de hele fractie. De fractie heeft een keuze gemaakt. Die is op mij uitgekomen."

Nadif kwam later binnen en vertrok tijdens de vergadering. Ze reageerde vanuit de raadszaal via Twitter wel op een artikel in Het Parool, waarin een anonieme GroenLinkser zei dat ze niet als verbindend bekend staat en een aantal keer botste met fractiegenoten.

"De kwalificaties die ik ook heb gelezen in Het Parool van anonieme bronnen, daar neem ik scherp afstand van", zegt Ernsting. "Ik vind het afschuwelijk om te lezen. Ik herken me er totaal niet in. En dat geldt voor de hele fractie."

Hij benadrukt dat de partij in zijn ogen een 'prachtige diverse fractie' heeft. "Met heel veel ontzettend goede mensen van heel veel diverse achtergronden. Die ga ik zo goed mogelijk helpen om zo effectief mogelijk te zijn." Volgens hem komt het 'natuurlijk goed' met Nadif.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938