Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zwaardere straf voor Volendammer (27) die sekswerker in coma trapte: 6 jaar cel

20 april 2022, 19.17 uur · Aangepast 20 april 2022, 19.35 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De 27-jarige Kees M. uit Volendam is in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar celstraf voor poging tot doodslag op een Roemeense sekswerker in het Wallengebied. Het slachtoffer werd op 1 maart 2020 in coma getrapt en heeft geen enkel perspectief op herstel. De straf is hoger dan de eerder door de rechtbank opgelegde vier jaar cel, waartegen het Openbaar Ministerie (OM) in beroep ging.

Het hof heeft in de uitspraak zwaar laten meewegen dat de prognose van de Roemeense slecht is en dat zij uiteindelijk zal overlijden aan haar verwondingen, schrijft Het Parool. Haar destijds vierjarige dochter zal moeten opgroeien zonder de (actieve) aanwezigheid van haar moeder. Ook heeft de gebeurtenis volgens het hof gezorgd voor gevoelens van schrik en onveiligheid bij andere sekswerkers.

De destijds 37-jarige vrouw werkte die nacht achter het raam in het Wallengebied. De Volendammer was op de weg terug van een feest en ging naar eigen zeggen in een opwelling bij haar naar binnen, waarna ze uiteindelijk samen naar haar huis gingen. Hij verklaarde eerder dat hij boos was omdat hij steeds geld voor haar moest pinnen. Op enig moment gaf M. het slachtoffer een duw en wat er daarna is gebeurd, zegt hij niet meer te weten.

M. werd diezelfde dag, 1 maart 2020, aangehouden in de woning van het slachtoffer aan de Oudezijds Achterburgwal. Hij had zelf het alarmnummer gebeld, maar ook weer de verbinding verbroken. Ruim een uur later nam hij opnieuw contact op met 112. Het duurde vervolgens nog enige tijd voordat hulpverleners ter plaatse waren bij de woning, omdat na de melding niet direct duidelijk was wat er aan de hand was en waar het zich precies had afgespeeld.

"Paranoia"

M. was onder invloed van alcohol en cocaïne en heeft verklaard dat hij op dat moment 'paranoia' was. Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw meermalen hard is geschopt en geslagen. Over het hele lichaam van de vrouw zijn bloeduitstortingen aangetroffen. Ook had ze botbreuken in haar schedel en in haar gezicht. De vrouw ligt sindsdien in coma en zal nooit meer herstellen, aldus het OM.

De rechtbank legde eerder vier jaar gevangenisstraf op, maar het OM vond die straf te laag en eiste in hoger beroep 7,5 jaar cel. "Verdachte heeft de naasten van het slachtoffer onpeilbaar verdriet gedaan. Een jonge zelfstandige vrouw, echtgenote en moeder van een jong dochtertje is door buitensporig geweld in coma geraakt", aldus de advocaat-generaal in het requisitoir. "Het slachtoffer zal uiteindelijk overlijden door toedoen van verdachte. Het is wachten op de dood. Een dood die in de toestand waarin het slachtoffer door verdachte gebracht is, wellicht als genadig moet worden gezien."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938