Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nabestaanden onthullen plaquette verzetsstrijder Albert Wittenberg in Oost

14 april 2022, 15.01 uur · Aangepast 14 april 2022, 16.14 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Op het plein in de Transvaalbuurt dat in 2020 al naar Albert Wittenberg werd genoemd, is vandaag ook een plaquette van de verzetsstrijder onthuld. Het bord vertelt iets over wie de in Suriname geboren Wittenberg was.

V.l.n.r.: stadsdeelbestuurder Ivar Manuel, Betty Mock, Alberts kleinzoon Willem en Ed Gunzeln - Brandeisfotografie

Wittenberg, die lange tijd zelf aan het plein in de Transvaalbuurt woonde, werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als koerier in het verzet. Ook liet hij joodse Betty Mock, toen een baby zes weken oud, bij hem onderduiken. Mock was vandaag aanwezig bij de onthulling van de plaquette.

Wittenberg zou uiteindelijk verraden worden. Nadat hij gevangen werd genomen door de Nazi's kwam hij terecht in verschillende concentratiekampen. Hij overleed een dag voor de bevrijding op verschrikkelijke wijze. In een graanschuur het Duitse Gardelegen werd Albert Wittenberg levend verbrand.

Gezicht

De plaquette van Albert Wittenberg is onderdeel van het initiatief 'Geef Straten een Gezicht' dat al meer dan 400 plaquettes door de stad heeft geplaatst. Het project heeft als doel de herkomst van straatnamen zichtbaar te maken.

De plaquette van verzetsstrijder Albert Wittenberg

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938