Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omikronpatiënten die zich melden bij Amsterdam UMC minder vaak opgenomen

8 januari 2022, 10.53 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Patiënten die besmet zijn met de omikronvariant en zich melden bij de eerste hulp van het Amsterdam UMC, hoeven minder vaak in het ziekenhuis te worden opgenomen dan patiënten met een andere coronavariant. Dat blijkt uit een eerste analyse van het ziekenhuis en de GGD over de periode van 31 december tot 6 januari.

Onderzoekers onderzochten het virus van 34 patiënten die zich in die periode met coronaklachten meldden bij de eerste hulp van het ziekenhuis. Bij de helft van die groep (17 patiënten) werd de omikronvariant vastgesteld. Van die 17 patiënten moesten er maar vier worden opgenomen in het ziekenhuis. De andere dertien konden na een controle naar huis.

Bij elf andere patiënten werd geen omikron vastgesteld en ging het waarschijnlijk om de deltavariant. Zij moesten allemaal in het ziekenhuis worden opgenomen. Van zes patiënten kon niet goed worden vastgesteld om welke variant het ging, onder meer omdat er niet genoeg virusdeeltjes waren. Van hen moesten er evengoed drie worden opgenomen in het ziekenhuis.

De onderzoekers noemen de eerste resultaten bemoedigend, maar waarschuwen dat er op basis van de gegevens nog geen conclusies kunnen worden getrokken. Daarvoor mist er nog te veel data, zoals de leeftijd van de patiënten. Ook is de vaccinatiestatus niet meegenomen.

De komende week wordt het onderzoek voortgezet.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938