Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema wil plannen voor een leven met corona: "Kunnen niet jarenlang in crisismodus blijven"

17 december 2021, 21.00 uur · Aangepast 18 december 2021, 10.09 uur · Door Ronald Olsthoorn

Een lange kerstvakantie en een kortere zomervakantie bijvoorbeeld. Burgemeester Halsema vindt dat het tijd wordt om met voorstellen te komen voor als het coronavirus een blijvertje is. 

AT5

"Nu we moeten aanvaarden dat het misschien nooit helemaal weg zal gaan, moeten we er over nadenken hoe we een pandemie bestrijden en zorgen dat onze samenleving op een prettige manier en een vrije manier is georganiseerd", zegt zij in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester.

Halsema vindt dat het een van de eerste opgaves van het nieuwe kabinet moet zijn om met plannen te komen voor een samenleving mét corona, maar is zelf ook met ziekenhuisbestuurders en wetenschappers in gesprek om voorbereid te zijn.

"We moeten er inderdaad over gaan nadenken, we moeten daar ook voorstellen voor doen, hoe ervoor te zorgen dat mensen hoop hebben voor de komende jaren, vertrouwen hebben in onze toekomst in Amsterdam, ongeacht en ondanks corona.

Quote

"We zijn gewend aan een lange zomervakantie en korte kerstvakantie, dat zijn zaken waar je over na moet denken"

burgemeester halsema

Ziekenhuizen moeten beter kunnen inspelen op een piekbelasting bijvoorbeeld, maar het gaat ook over een andere manier van leven. Halsema: "Dat gaat er bijvoorbeeld over hoe we met de seizoenen om moeten gaan, hoe we om moeten gaan met de periodes waarin de besmettelijkheid van virussen het grootst is, hoe we ervoor kunnen zorgen dat de scholen ongeacht corona altijd open kunnen zijn, hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen inkomensstabiliteit hebben, ook als in de toekomst misschien af en toe toch iets dicht moet."

En misschien dus wel een andere indeling van de schoolkalender: "We zijn bijvoorbeeld gewend om een lange zomervakantie te hebben en een korte kerstvakantie en dat zijn wel zaken waar je over na moet denken, maar ik vind wel dat het kabinet hier echt de leiding in heeft."

Geschrokken van cijfers omikron

Maar voorlopig is de aandacht en de zorg eerst gericht op de opkomst van de omikron-variant. Halsema is geschrokken van de cijfers van de GGD waaruit bleek dat binnen een paar dagen de nieuwe variant van 4 procent nu al verantwoordelijk is voor 25 procent van het aantal besmettingen in Amsterdam.  "We hopen natuurlijk dat het misschien wel besmettelijker is, maar dat je er niet zo ziek van wordt. Maar het is heel erg zaak om dit er zo snel mogelijk onder te krijgen."

Kijk hieronder het hele Gesprek met de Burgemeester: 

AT5

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.