Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rondvaartboten moeten per direct 18.00 uur stoppen met varen: "Die twee uren zijn cruciaal"

20 november 2021, 17.07 uur · Aangepast 31 januari 2023, 15.28 uur · Door Flip Linssen

Rondvaartboten vielen tot donderdag nog onder dezelfde regels als de horeca, maar de gemeente heeft deze week via een brief laten weten dat de rederijen per direct al om 18.00 moeten stoppen met varen. De reders zijn teleurgesteld: "Met die twee extra uren kun je juist nog dineren, die zijn cruciaal."

Erik Musegaas heeft een aantal salonboten. In de wintermaanden organiseert hij vooral diners op zijn boten. "We hebben morgen een diner voor twee personen op een van onze bootjes. Die mensen heb ik net moeten afbellen, alles was al geboekt en betaald." Musegaas snapt niet dat deze regels voor de rondvaartboten gelden: "Je zit hier zelfs nog deels buiten."

Quote

"Met honderd in een restaurant mag, maar met z'n tweeën in een bootje niet"

Erik Musegaas - reder

Ook Frans Heijn van de Verenigde Rederijen Amsterdam baalt. "Straks kunnen we weer maanden niks doen" vreest Heijn. Het is niet de eerste keer dat de rederijen ineens onder een andere categorie vallen, de twee reders volgen het inmiddels bijna niet meer.

Musegaas gaat het rijtje af: "Eerst waren we binnenvaart, toen vielen we onder passagiersvervoer. Vervolgens zijn we nog doorstroomlocatie geweest, en toen vielen we onder horeca." Dat laatste is volgens hem de juiste oplossing: "Met honderden mensen in een restaurant mag, maar met zijn tweeën in een bootje niet?"

Vanaf 2 december vindt het Amsterdam Light Festival plaats in de stad. Tot verbazing en blijdschap van de reders geldt er dan een uitzondering, het Light Festival wordt namelijk gezien als theatervoorstelling en dat betekent dat de boten hier wel in de avond mogen gaan varen. Wel moeten alle boten dezelfde route varen.

Musegaas: "We mogen tot 20.00 uur diner serveren, en daarna tot 23.00 uur met mondkapjes op de tocht varen. Maar hoe we dat precies gaan doen weet ik nog niet." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938