Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Straten in de Houthavens: “Hij begon het water uit het IJ te pompen, in die badkuip”

21 september 2021, 21.00 uur · Aangepast 21 september 2021, 21.37 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag gaan we langs bij Narva-Eiland in de Houthavens. 

In 2018 verrees op de plek van de voormalige Houthavens Narva-Eiland. Dit jonge stukje Amsterdam is vernoemd naar Narval, de Oostzeehaven in Estland, waar ooit het hout vandaan kwam waarop de stad gebouwd is. We gaan langs in nieuwe woningen en ontmoeten nieuwe bewoners, maar hebben het ook over oude verhalen.

Zo gaan we langs bij Pieter, Nadia en dochter Bente, die hier kort geleden zijn komen wonen. Pieter laat enkele familieschatten zien die hij tijdens het verhuizen ontdekte. Vocht zijn voorouder in het leger van Napoleon?

We spreken met hout-deskundige Marta, die voor het Rijksmuseum onderzoek doet naar de historie van houten structuren in Amsterdam. Ze vertelt over haar werk en over het belang van hout in de Amsterdamse geschiedenis.

Ook komen we binnen bij Patty, Rens en hond, die naar eigen zeggen vanaf hun balkon op het IJ het beste uitzicht van Amsterdam hebben. Patty werkte jarenlang voor Sesamstraat en won recent een Gouden Kalf voor haar animatiefilm See Me (2020).

De Straten van Amsterdam is ook op  YouTube  te vinden. Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]