Start van hoofdcontent

Stad

nl

Louis van Gaal keert terug van pensioen en wordt voor derde keer bondscoach

4 augustus 2021, 11.01 uur · Aangepast 4 augustus 2021, 13.04 uur · Door Stephan Brandhorst

Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, zo meldt de KNVB officieel. De geboren Amsterdammer moet Oranje uit het slop gaan trekken en volgt Frank de Boer op, die vertrok na het teleurstellende EK. De 69-jarige Van Gaal neemt Danny Blind, Henk Fraser en Frank Hoek mee als assistenten en tekent tot en met het WK van 2022.

Van Gaal genoot de afgelopen vijf jaar van zijn voetbalpensioen, maar keert toch terug in Zeist als bondscoach. Zijn eerste periode als trainer van het Nederlands elftal begon in 2000 als opvolger van Frank Rijkaard. Kwalificatie voor het WK 2002 werd misgelopen, ondanks dat de selectie grotendeels bestond uit spelers die op het EK werden uitgeschakeld in de halve finale. 

In 2012 keerde de oud-trainer van Ajax, AZ, FC Barcelona, Bayern München en Manchester United terug als bondscoach. Oranje plaatste zich toen wel voor het WK in 2014. Tegen alle verwachtingen in werd de halve finale bereikt, waarin Argentinië de strafschoppenserie won. In de troostfinale werd Brazilië verslagen.

WK 2022

De eerste interland onder Van Gaal is direct een belangrijke, want 1 september speelt Oranje in Oslo tegen concurrent Noorwegen. Aangezien de eerste kwalificatiewedstrijd werd verloren van Turkije (4-2), moet Nederland een resultaat halen tegen de Noren. Drie dagen na Noorwegen speelt Oranje in Eindhoven tegen Montenegro en op 7 september is Turkije in de Johan Cruijff Arena de tegenstander.

In verband met zijn nieuwe rol als assistent-bondscoach legt Danny Blind zijn taken als lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax neer, zo laat de club weten. Voorlopig worden zijn taken waargenomen door andere leden van de RvC.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938