Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse basketballers kijken uit naar debuut op Spelen: "Gouden plak honderd procent haalbaar"

6 juni 2021, 21.00 uur · Aangepast 6 juni 2021, 21.39 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een Olympische primeur deze zomer in Tokyo. Voor het eerst behoort het 3x3 basketbal namelijk tot het programma op de Spelen. Nog mooier: de Nederlandse heren wisten zich vorige week te plaatsen met een team dat volledig bestaat uit Amsterdammers.

AT5

In Oostenrijk kregen Arvin Slagter, Dimeo van der Horst, Jessey Voorn en Julian Jaring het voor elkaar. De eerste twee wedstrijden van het kwalificatietoernooi, tegen Letland en Canada, gingen nog verloren, maar daarna begon het te lopen. Na winst op Oostenrijk en Kroatië volgden de halve finale tegen de Verenigde Staten en de finale tegen de Fransen. En ook die werden gewonnen. "Ik moet eerlijk zeggen, ik heb er nooit over durven dromen", geeft Dimeo eerlijk toe.  

Quote

"Ik moet eerlijk zeggen, ik heb er nooit over durven dromen"

Dimeo van der horst, TEamnl

En dat komt mede doordat de spectaculaire sport tot op heden nooit te bewonderen was op de Spelen. In vergelijking met het 'klassieke' basketbal zijn er naast het aantal spelers nog een paar verschillen.

Zo schieten de twee teams bij 3x3 basketbal op één basket. De teams spelen tien minuten, tenzij er door een team 21 punten zijn gescoord. Bij elk balbezit moet de bal eerst buiten de cirkel voor je mag scoren en voor elke aanval heb je 12 seconden. Scoor je van buiten de cirkel, dan is dat twee punten waard, binnen de cirkel levert dat één punt op.

Het eerste doel, kwalificatie voor Tokyo is dus een feit. Maar de ambities van de basketballers reiken verder. "Die gouden plak is honder procent haalbaar", zegt Jessey. Dimeo vult hem aan: "We gaan daar niet heen voor iets anders. We zijn nu zo ver, dan moeten we hem ook gaan winnen."

De Olympische Spelen beginnen op 23 juli.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938