Ajax maakt misstap tegen Utrecht, Ajax-AZ waarschijnlijk geen kampioensduel

22 april 2021, 20.43 uur · Aangepast 22 april 2021, 22.00 uur
Door Redactie · Foto: Jarno Grob/AT5

Ze hadden een grote stap kunnen zetten in de richting van het landskampioenschap, maar Ajax verloor vanavond twee punten in het inhaalduel tegen FC Utrecht. In de Johan Cruijff Arena werd het 1-1. De kans dat Ajax zondag kampioen wordt is daarmee enorm geslonken. Dat kan alleen als PSV zaterdag punten verspeelt tegen FC Groningen. Anders is de volgende mogelijkheid om het kampioenschap binnen te halen op 2 mei thuis tegen FC Emmen, dan moet zondag wel worden gewonnen van AZ.

De wedstrijd tegen Utrecht zou eigenlijk op zondag 7 februari gespeeld worden maar dieging niet door vanwege hevige sneeuwval. Ondanks dat er geen publiek bij de wedstrijd aanwezig zou zijn vond de KNVB het niet verantwoord om spelers de weg op te sturen.

Ajax, die zondag nog feest stond te vieren in De Kuip met de KNVB Beker in hun handen, begon sterk aan de wedstrijd en drukte FC Utrecht in de openingsfase met de rug tegen de muur. Het was echter Utrecht die op voorsprong kwam via een strafschop na een overtreding van Tagliafico op Kerk. De scheidsrechter zag niks in een penalty, maar na tussenkomst van de VAR ging de bal toch op de stip en werd binnen geschoten door Gustafson.

Kudus in de basis

Mohammed Kudus begon in de basis. De Ghanees is alweer een paar weken terug van een blessure, maar kon sindsdien niet standaard op een basisplaats rekenen. Davy Klaassen begon op de bank net als Antony.

Het spel van Ajax was rommelig na de goal en daar maakte Utrecht goed gebruik van door een aantal keer uit te breken in de counter. Kerk maakte de 0-2 door de bal met een lob achter Stekelenburg in het doel te leggen, maar de aanvaller stond buitenspel waardoor het doelpunt niet doorging.  Neres had in het restant van de eerste helft een grootste kans om Ajax op gelijkerhoogte te brengen, maar keeper Oelschlägel redde op de doellijn.

Tweede helft

Het was Ajax die de leiding nam aan het begin van de tweede helft, maar het tempo lag veel te laag waardoor Erik ten Hag genoodzaakt was om te gaan wisselen. Kudus en Neres moesten na bijna zestig minuten spelen het veld verlaten voor Klaassen en Antony.

Klaassen scoorde een minuut na zijn invalbeurt de gelijkmaker, maar de goal werd geannuleerd wegens buitenspel. Een beslissing waarover getwijfeld werd, maar de VAR greep niet in. De 1-1 van Edson Alvarez mocht wel doorgaan. Hij kwam vrij voor de keeper na een voorzet van Dusan Tadic. Om nog iets te forceren in de slotfase stuurde Ten Hag Brobbey en de lang afwezige Noussair Mazraoui het veld in, Haller en Rensch gingen naar de kant.

Ondanks de komst van de twee invallers wist Ajax het duel niet naar zich toe te trekken. Tagliafico pakte vlak voor het einde van de officiële speeltijd een gele kaart. De Amsterdammers kregen er nog vijf minuten extra tijd bij, maar wisten die niet met een winnend doelpunt te benutten.

Alkmaar

Als Ajax had gewonnen hadden ze onder toeziend oog van 7500 fans kampioen kunnen worden tegen AZ dit weekend. Dat gebeurde niet. Er is nog een kans dat Ajax zondag kampioen wordt, namelijk als PSV punten verspeelt tegen FC Groningen. Gebeurt dat niet, dan is de volgende reële mogelijkheid op 2 mei thuis tegen FC Emmen. Er moet dan aanstaande zondag wel van de Alkmaarders gewonnen worden.