Start van hoofdcontent

Stad

nl

Centrale viering Oud en Nieuw op Museumplein, mogelijk zonder publiek

8 oktober 2020, 17.16 uur · Aangepast 8 oktober 2020, 17.36 uur · Door Redactie

De gemeente gaat komende jaarwisseling vieren met een evenement op het Museumplein. Wel is het vanwege de coronamaatregelen mogelijk dat hier geen publiek bij aanwezig mag zijn.

AT5 / Luuk Koenen

De gemeente noemt de centrale viering 'een belangrijke bouwsteen van de gewenste nieuwe traditie rond de jaarwisseling.' De gemeente wil dat de viering een alternatief biedt voor het zelf afsteken van vuurwerk. 'Het moet aantonen dat Oud en Nieuw ook leuk kan zijn zonder vuurwerk', aldus de gemeente. 

De invoering van het afsteekverbod zal pas ingaan vanaf de jaarwisseling 2021-2022, maar toch wil de gemeente dit jaar al starten met een centraal evenement. 'Aangezien er tijd nodig is om Amsterdammers te laten wennen aan een nieuwe traditie én omdat we samen stil willen staan bij dit moeilijke jaar en vooruit willen kijken naar 2021, gaat de centrale viering wel door.' 

'Heel anders dan eerdere vieringen'

Het Museumplein is volgens de gemeente in veel opzichten geschikt voor het evenement. 'Het is goed bereikbaar voor Amsterdammers, veilig en coronaproof in te richten, maar toch groot genoeg voor een substantieel aantal bezoekers.' Maar of die bezoekers daadwerkelijk naar het Museumplein mogen komen op 31 december is dus nog even de vraag, dat hangt af van de stand van zaken rondom het coronavirus tegen die tijd. Het wordt in ieder geval live gestreamd en op tv uitgezonden. 

Hoe het evenement er inhoudelijk uit gaat zien is nog niet bekend. 'Het programma is nog niet helemaal vastgesteld, maar zeker al is dat het heel anders zal zijn dan eerdere vieringen in Amsterdam en het vuurwerk in Rotterdam en elders', aldus de gemeente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938