Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zware tijden voor Bitterzoet: 'De bedrijfsleider is nu stratenmaker'

2 juli 2020, 19.05 uur · Door Redactie

Poppodia en clubs beginnen nu echt in de problemen te raken. Gisteren maakte Paradiso bekend dat een kwart van het personeel op straat komt te staan. Bij Bitterzoet in de Spuistraat, liefkozend wel de Huiskamer van Amsterdam genoemd, is de nood zo mogelijk nog hoger. 

AT5

Er hangen nog ballonnen in Bitterzoet, maar die zijn voor een privé-evenementje. De dochter van eigenaar Bas Louwers is acht geworden. Het is voorlopig het enige dat hij kan vieren. 'Het is pijnlijk gewoon. Er is niets leuks aan om hier te komen op dit moment.'

Veertig man personeel werkte er ongeveer bij de club, waar ook vaak livemuziek gespeeld wordt. Daar zijn er nog tien van over. Louwers: 'De bedrijfsleider is nu ook stratenmaker geworden. Hij was DJ en bedrijfsleider in het nachtleven, maar hij verdiende niks meer.' 

Vijfentwintigduizend euro

Op 12 maart kreeg Bitterzoet, waar maximaal vierhonderd gasten in kunnen, te horen dat ze dicht zouden moeten. Daar had Louwers begrip voor. Al ging het snel met het geld. 'De vaste lasten zijn vijfentwintigduizend euro per maand. Wat er binnenkwam? Vierduizend euro, éénmalig. We hebben gelukkig nog een lening kunnen afsluiten.'

Het begrip ebt nu ook langzaam weg omdat Louwers om zich heen ziet dat andere plekken alweer open zijn.  Waarmee hij die plaatsen niet tekort wil doen.

Quote

'We vliegen weer, café's zijn open, overal illegale feesten. Maar de clubs zijn dicht. Leg het me maar uit'

Bas Louwers, eigenaar bitterzoet

'Ik gun het iedereen. Maar... we vliegen weer, café's zijn open, we mogen weer bij elkaar zitten, illegaal wordt er op los gefeest. Niemand lijkt zich aan de anderhalve meter te houden. En de clubs die blijven dicht. Wij zijn wij het braafste jongetje van de klas.'

Vanaf 1 september zouden clubs mogelijk weer open gaan, maar dat is inmiddels ook onzeker, zegt Louwers. 'We kunnen het uitzingen tot het einde van het jaar, als ik optimistisch ben. Ik ben ondernemer, ik hou vertrouwen, zeventig procent kans dat we het halen denk ik. Maar er moet wel perspectief zijn.  Nu is het gewoon maar afwachten. Dat maakt het moeilijk.'