Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nog altijd te weinig openbare toiletten in de stad

24 juni 2020, 11.29 uur · Aangepast 24 juni 2020, 13.06 uur · Door Redactie

Wie in Amsterdam naar het toilet moet, heeft een goede kans dat die er niet een op korte afstand zal vinden. In meer dan de helft van de drukke voetgangersgebieden is er niet binnen een halve kilometer een openbaar toilet te vinden, terwijl dit wel zou moeten.

In totaal zijn er 112 openbare toiletten, waarvan er 56 ook voor vrouwen geschikt zijn. Vijftig van die toiletten zijn geschikt voor mensen met een fysieke beperking, blijkt uit het onderzoeksrapport van Rekenkamer Metropool Amsterdam.

Niet gelijkmatig gespreid

Ook zijn de toiletten niet gelijkmatig gespreid over de stad. Van de 56 toiletten die gedurende het hele jaar geopend zijn, heeft stadsdeel Zuid met 13 toiletten de meeste. In Centrum zijn elf openbare toiletten te vinden. In de andere stadsdelen ligt dat aantal tussen de vijf en de acht.

De toiletten die er wel zijn, zijn bovendien nauwelijks vindbaar. 'Hoewel de gemeente onlangs aanwijzingen heeft laten aanbrengen op bestaande bewegwijzeringsborden voor voetgangers zijn verreweg de meeste openbare toiletten niet op straat aangegeven. Je moet ze dus weten te liggen of anders gebruikmaken van een app', aldus de onderzoekers.

Volgens de Rekenkamer loopt de realisatie van nieuwe openbare toiletten vast, omdat er vooral naar de kosten wordt gekeken. 'De maatschappelijke baten worden in de afwegingen niet echt meegenomen.' 

Beschikbaarheid verbeteren

Het stadsbestuur meldt in een reactie dat het zich blijft inzetten om de beschikbaarheid van de toiletgelegenheid in de stad te verbeteren. 'De aanbevelingen van de Rekenkamer nemen we daarbij ter harte om onze werkwijzen waar mogelijk te verbeteren, binnen de beschikbare financiële middelen en de beschikbare ambtelijke capaciteit.'