Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nieuwe brief van burgemeester: 'De strijd tegen corona zal veel van ons vergen'

17 maart 2020, 13.35 uur · Door Redactie

Burgemeester Halsema heeft opnieuw een brief gestuurd - gericht aan alle Amsterdammers - over het coronavirus. Hierin geeft ze een update over de getroffen maatregelen, maar roept ze ook op om 'naar elkaar om te kijken'. 

'Het coronavirus is niet langer alleen een medisch probleem. De maatregelen hebben grote gevolgen voor ons openbare leven', zo begint de burgemeester haar brief.

Maatregelen

Ze doelt daarmee op maatregelen zoals het sluiten van horecagelegenheden, scholen, sportclubs en 'inrichtingen waar bedrijfsmatig gelegenheid wordt gegeven tot het verrichten van seksuele handelingen'. 

Daarnaast zijn bijeenkomsten voor meer dan honderd personen verboden, mogen coffeeshops uitsluitend open zijn voor afhaal en mogen hotels alleen eten serveren aan gasten die er overnachten. 

Overtredingen

Halsema waarschuwt dat overtredingen 'zeer serieus genomen worden, aangezien deze een risico voor de volksgezondheid opleveren'. 'Bij overtreding van de regels zal de gemeente handhaven, zo nodig met behulp van de politie', benadrukt ze.

Ingrijpend

Wel wil de burgemeester laten weten dat ze begrijpt hoe ingrijpend de maatregelen voor Amsterdammers zijn. 'Horeca, theaters, poppodia, musea en grote publieksevenementen zorgen elke dag voor leven op straat en in de buurt. Nu zien ondernemers en instellingen hun inkomsten drastisch dalen.'

De regio gaat daarom de consequenties voor ondernemers inventariseren, belooft ze. Daarbij wordt bekeken hoe de negatieve gevolgen zoveel mogelijk beperkt kunnen worden.

Kwetsbare groepen

De aandacht van de gemeente en de GGD gaat daarnaast uit naar de kwetsbare groepen, benadrukt de burgemeester. 'Iedereen in de zorg werkt hard en onvermoeibaar door, vooral in de ziekenhuizen waar de druk nu hoog is. Al deze mensen verdienen onze steun.'

'Strijd'

Ze ziet dat ook veel inwoners 'veerkracht en solidariteit tonen', onder meer vanwege de burgerinitiatieven die ontstaan om anderen te helpen.

'De komende maanden zal de strijd tegen het coronavirus veel van ons allemaal vergen', concludeert Halsema in haar brief. 'We zullen voorzichtig moeten zijn met onze sociale contacten maar ook naar elkaar om moeten kijken en samen degenen die het kwetsbaarst zijn beschermen en helpen.'