Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Jongeren vertellen oorlogsverhalen tijdens herdenking Februaristaking

25 februari 2020, 07.10 uur · Aangepast 25 februari 2020, 07.23 uur · Door Redactie

Het is vandaag 79 jaar geleden dat Amsterdammers massaal staakten tegen de Jodenvervolging door de Duitsers. Omdat er steeds minder mensen zijn die de Februaristaking zelf hebben meegemaakt, worden er tijdens de herdenking 'Erfgoeddragers' ingeschakeld. Dat zijn jongeren die het belangrijk vinden om de verhalen uit de oorlog door te vertellen. 

De Februaristaking wordt gezien als een unieke gebeurtenis in de bezettingsgeschiedenis. Het was namelijk de enige grote protestactie in Europa tegen de anti-joodse maatregelen die de nazi's oplegden. Veel Amsterdammers legden op 25 februari 1941 hun werk neer en kwamen daarmee op voor hun Joodse stadgenoten. 

'Erfgoeddragers'

Het is dan ook belangrijk dat komende generaties weten wat er in die tijd precies is gebeurd. Maar er zijn niet veel mensen meer die de bezettingsperiode bewust hebben meegemaakt. Om te voorkomen dat de verhalen verloren gaan, geven 'Erfgoeddragers' ze door. 

11-jarige Lasse

Ook vandaag zal een aantal van hen spreken. Tussen 15.30 en 16.30 uur mogen de jongeren het woord nemen in de Mozes en Aäronkerk. Onder meer de 11-jarige Lasse is daarbij aanwezig. Hij zal het verhaal vertellen van Tinie IJisberg, wiens vader een van de organisatoren van de Februaristaking was.

'De vader van Tinie is opgesloten in een gevangenis bij het Leidseplein', vertelde Lasse eerder in AT5's Amsterdam Informeert. 'Omdat hij staakte kreeg hij uiteindelijk de doodstraf'.

'Het is belangrijk dat hij de geschiedenis kent'

Tinie heeft er alle vertrouwen in dat Lasse haar verhaal kan overbrengen aan zijn vriendjes. 'En het is belangrijk hij de geschiedenis kent. De geschiedenis van zijn eigen stad en ook nog van zijn straat, dat is dubbel leuk: Hij woont in de Joop IJisbergstraat, die straat is naar mijn vader vernoemd.'

Speeches en defilé

Daarna begint de officiële herdenking rond 16.45 uur bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Minister Ferd Grapperhaus en schrijver Jan Terlouw zullen daarbij het woord nemen. 

Ook draagt de Amsterdamse word performer  Babs Gons een gedicht voor en laat songfestivalzanger Jeangu Macrooy het zelfgeschreven lied 'Brave Enough' horen. Na de speeches start het defilé, waarbij er bloemstukken worden gelegd.