Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Rechter: Rectificatie op inlegvel in door Auke Kok geschreven biografie Cruijff

15 november 2019, 15.36 uur · Aangepast 15 november 2019, 22.02 uur · Door Redactie

De door Auke Kok geschreven biografie van Johan Cruijff blijft in de handel, maar er moet een inlegvel in met een rectificatie. Dat heeft de rechter besloten. De Johan Cruyff Foundation had een kort geding aangespannen omdat Kok beweerde dat Cruijff jaarlijks een miljoen euro ontving van de Foundation. 

AT5

Meijer liet gisteren al aan AT5 weten dat Cruijff zelfs helemaal niet op een loonlijst van de stichting stond. 'Voor nul euro. Er is praktisch nooit iets aan Cruijff betaald. Misschien weleens een taxi. Die betaalde hij vaak ook zelf. Maar er is nooit een maandelijks of jaarlijks bedrag uitbetaald. We hebben dergelijke bedragen nooit uitgekeerd.' 

Drie bronnen

Woensdagavond was Kok te gast in De Wereld draait door. In die uitzending vroeg Matthijs van Nieuwkerk Kok naar de bewuste passage. 'Het blijft raar te lezen dat iemand die best vermogend is (..) een miljoen per jaar laat uitbetalen omdat je vindt dat dat wel terecht is', zei Van Nieuwkerk erover. 

 

Of 'Ik heb het uit drie bronnen onafhankelijk van elkaar die daar zeer dicht op zaten en die Cruijff alle drie een warm hart toedragen', vertelde Kok. Toen Van Nieuwkerk Kok vroeg of hij wederhoor had gepleegd bij de stichting, antwoordde hij ontkennend. 'Nee, van tevoren heb ik ze benaderd en ze wilden niet meewerken. En ik was hier zeker van.' Auke Kok was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

Goed weg

De directeur van de Johan Cruijff Foundation, Niels Meijer, laat weten blij te zijn dat bewezen is dat de uitspraken onwaar zijn. 'Aan de andere kant, er zijn vijfenzestigduizend boeken uitgegeven heb ik begrepen. Die kosten misschien dertig euro per stuk. Die mogen blijven liggen. Hij komt er denk ik goed mee weg. We gaan natuurlijk wel goed in de gaten houden of de eisen van de rechter worden nageleefd.' De rechter zei dat het inlegvel 'niet gemakkelijk moest kunnen wegwapperen.' 

Er is nog een kleine kans dat de Foundation in hoger beroep gaat. 'Daar gaan we dit weekend over nadenken', zegt Meijer. 'Maar we zijn over het algemeen blij met de uitspraak.' 

 

Inlegvel

Vandaag tijdens het kort geding krabbelde Kok iets terug. 'Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had die zin daar niet gestaan.' Carole Thate van de Cruyff Foundation benadrukte nogmaals dat Cruijff nooit een cent heeft verdiend aan de Foundation.

Kok en zijn uitgeverij Hollands Diep stelden voor om een inlegvel met toelichting toe te voege aan de nu al gedrukte boeken, waar de rechter mee akkoord ging. Op het inlegvel staat een rectificatie van de bewuste passage. Uit alle nog te drukken exemplaren moet de passage geschrapt worden.