Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeven nieuwe openbare toiletten in de stad; gemeente stelt stadsloketten open

11 oktober 2019, 21.05 uur · Aangepast 11 oktober 2019, 21.45 uur

Het heeft even geduurd, maar sinds deze week kan iedereen gebruikmaken van de toiletten in zeven stadsloketten. De overheidsgebouwen hebben een 'Hier kun je naar de wc'-sticker en staan met hun locaties in de Hoge Nood app.

De openbare toiletten zijn onderdeel van het initiatiefvoorstel 'Baas over eigen Blaas' dat in november 2018 door D66-raadslid Ilana Rooderkerk werd ingediend. D66 pleitte in het voorstel om iedere 500 meter een openbaar toilet te plaatsen, plaskrullen te vervangen door toiletten en wc's in overheidsgebouwen, politiebureaus en alle horeca in de stad toegankelijk te maken voor publiek.

Rooderkerk zei eerder tegen AT5 dat veel mensen met hoge nood in de knel komen, omdat er slechts één openbaar toilet per 10.000 Amsterdammers beschikbaar zou zijn. Daarmee zou de stad achterlopen op steden als Parijs en Londen, waar sprake is van een toilet per 5500 inwoners. 

Lees ook: Is het dit jaar dan zover: komen er meer openbare toiletten in de stad?

Jaar wachten
Het voorstel van D66 werd ondersteund door SP, VVD en Bij1. Toch moesten de Amsterdammers bijna een jaar wachten tot er zeven openbare toiletten bij kwamen.

'Dit is een goed begin, maar we zijn er nog lang niet', vindt Rooderkerk. 'Om iedere 500 meter een toegankelijk toilet te kunnen realiseren, is het noodzakelijk dat andere overheidsgebouwen, politiebureaus en horecagelegenheden in de stad ook hun wc's openstellen voor passanten.' Het D66-raadslid hoopt dat het openstellen van de stadsloketten andere exploitanten over de drempel helpt.

Lees ook: D66 pleit voor meer openbare toiletten: 'Baas over eigen blaas'

Landelijke discussie
De kwestie over openbare toiletten werd een landelijke discussie nadat Geerte Piening, een Amsterdamse studente die in 2015 haar plas niet meer op kon houden, nergens een openbaar toilet kon vinden. Ze ging wildplassen, maar kreeg een boete van 140 euro. De studente vocht de boete in 2017 aan, maar kreeg geen gelijk. De rechter oordeelde dat Geerte 'als vrouw natuurlijk ook in een urinoir kan plassen'.

Een jaar later ontstond opnieuw ophef over wildplassen en openbare toiletten, toen de gemeente tijdens Koningsdag 428 extra plasplekken in de stad plaatste, waarvan er maar 16 vrouwvriendelijk waren.

In het najaar wordt de openstelling van de toiletten geëvalueerd. Vervolgens wordt er gekeken of ook de wc's in andere gebouwen van de gemeente opengesteld kunnen worden.